SAD
0

Naftna mrlja BP-a postala najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Divovska nafta mrlja kompanije British Petroleum (BP) u četvrtak je postala najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu, jer je procijenjena količina nafte koja je istekla u more prešla 140 miliona galona (529.000 tona), koliko je 1979. i 1980. isteklo tvrtki Ixtoc ispred obale Meksika.

Nafta koja već dva i po mjeseca ističe iz oštećene bušotine BP-a 80 km od obale Luizijane, u četvrtak je dostigla količinu od 140,6 miliona galona, po najvišoj procjeni vladinih naučnika da dnevno ističe 60.000 barela nafte, te podatka BP-a da dnevno prikuplja oko 27.000 barela.

Praćenje ukupne količine nafte je ključno, jer će BP vjerojatno biti kažnjen po galonu nafte koja je istekla u more, izjavio je Larry McKinney, direktor Istraživačkog instituta za Meksički zaljev pri Univerzitetu Teksas A & M, u gradu Corpus Christi.

"Važno je znati taj broj jer će imati utjecaja na obnovu i oporavak", izjavio je McKinney za agenciju Associated Press.

Ed Overton, profesor na studiju zaštite okoliša Univerziteta Louisiana State, izjavio je da će "BP-ova naftna mrlja biti daleko veća od Ixtocove u trenutku kada završi".

BP je najavio da bi početkom augusta trebalo da zatvori bušotinu Deepwater Horizon, kada se dovrši usporedna bušotina.

Ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu počela je 20. aprila s eksplozijom i potonućem naftne platforme "Deepwater Horizon", u kojoj je poginulo 11 radnika.

Zbog prolaska uragana "Alex" zapadnim dijelom Meksičkog zaljeva prekinuti su radovi na sakupljanju nafte s površine i postavljanju plutajućih ograda, koji bi se trebali nastaviti tri dana nakon završetka oluje, rekao je u četvrtak admiral Obalne straže Thad Allen.

Dva posebna plovila BP-a koja crpe naftu na tzv. glavi bušotine, na dubini od 1.500 metara i spaljuju je na bakljama na površini, nastavila su s radom.

U Meksički zaljev u srijedu je doplovio najveći brod za skupljanje nafte na svijetu, modificirani supertanker u vlasništvu tajvanskog brodara TMT Shiping, objavila je Obalna straža.

Brod je usidren u Boothvilleu, u Louisiani na ušću rijeke Mississippi, gdje čeka dopuštenje vlasti i ugovor s BP-om da počne s radom.