Silvio Berlusconi
0

"Nadam se da ću uvesti Izrael u Evropsku uniju"

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Silvio Berlusconi (Foto: AP)
Italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je kako se nada da će uvesti Izrael u Evropsku uniju, na početku trodnevne posjete jevrejskoj državi.

Berlusconi je doveo osam najviših ministara na zajednički sastanak vlada sa svojim izraelskim kolegama, javio je AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministri u vladi i počasna vojna garda pozdravili su italijansku delegaciju.

Pod Berlusconijevim vodstvom, Italija je postala jedan od najsnažnijih izraelskih saveznika u Evropi. Berlusconijevi napori na jačanju veza s Izraelom uslijedili su nakon niza proarapskih naklonosti ranijih italijanskih vlada.

Italija, istovremeno, ostaje iranski najveći trgovinski partner unutar EU. Izrael smatra Iran svojom najvećom prijetnjom, optužujući ga kako nastoji razviti nuklearno oružje.

Iran insistira da je njegov nuklearni program miroljubiv, ali je njegov predsjednik u više navrata aludirao na eventualno uništenje Izraela.

Italija tvrdi da će djelovati odgovorno ukoliko se Iranu uvedu nove sankcije uprkos golemim interesima italijanskih kompanija u toj zemlji. Italija je nagovijestila da bi obuzdavanje iranskih nuklearnih ambicija moglo imati prednost nad komercijalnim interesima.

Govoreći po dolasku u Izrael, Berlusconi je poručio Netanyahuu: "Moja najveća želja, sve dok sam protagonist u politici, da uvedem Izrael u članstvo u Evropskoj uniji".

Izrael ima bliske trgovinske veze s EU, ali ne nastoji da se pridruži bloku.