Silvio Berlusconi
0

"Izraelska naselja su prepreka miru"

SRNA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP/File)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP/File)
Italijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je da izraelska naselja na Palestinskim teritorijama mogu da "predstavljaju prepreku miru".

Berlusconi je ocijenio da izraelske politika naseljavanja može biti prepreka miru.

"Želim da kažem narodu i Vadi Izraela, kao prijatelj, da je greška insistirati na ovakvoj politici", rekao je Berlusconi u intervjuu za izraelski dnevnik "Harec" uoči trodnevne posjete Izraelu, gdje treba da se obrati Knesetu.

Berlusconi je dodao da neće biti moguće ubijediti Palestince u dobre namjere Izraela, dok Izrael nastavlja da gradi na teritorijama koje prema mirovnom sporazumu treba da se vrate.

Italijanski premijer je u  isto vrijeme pohvalio hrabrost premijera Benjamina Netanyahua zbog uvođenja 10-mjesečnog zamrzavanja u novembru gradnje novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci su odbili da ponovo pokrenu mirovne pregovore sa Izraelom dok se u potpunosti ne prekine gradnja naselja uz obrazloženje da je Netanyahuov ograničeni moratorijum nedovoljan  jer isključuje istočni Jerusalem, javne zgrade i  projekte koji se već  rade.

Skoro pola miliona Izraelaca živi u više od 120 naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, teritorije koje je Izrael okupirao 1967. godine.
Washington pokušava mjesecima da ubijedi dvije strane da ponovo počnu pregovore, suspendovane prije 13 mjeseci  tokom rata u Gazi.