Svijet
0

Berlusconi obećao čvrstu podršku Izraelu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Italijanski premijer Silvio Berlusconi obećao je danas čvrstu podršku svoje zemlje Izraelu i pozvao na uvođenje "efikasnih sankcija" protiv Irana, u govoru u kojem je osudio izvještaj UN o ratu u Gazi.

Berlusconi je takođe pozvao na obustavu gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da je to "osnovni uslov" za ponovno pokretanje mirovnih razgovora sa Palestincima, koji su suspendovani prije više od godinu dana.

Italijanski premijer rekao je u govoru u izraelskom parlamentu da Izrael "nije samo najveći, nego i jedini primjer demokratije i slobode na Bliskom istoku".

"Danas je bezbjednost Izraela za nas Italijane etički i moralni imperativ",  rekao je Berlusconi pred poslanicima Kneseta.

On je dodao da je  "Italija ponosna da mnoge gestove solidarnosti" sa Izraelom, uključujući glasanje protiv izvještaja UN u kojem su Izrael i palestinske militantne grupe u septembru optuženi za ratne zločine.

Berlusconi je pozvao na "odlučne pregovore" sa Iranom i uvođenje "efikasnih sankcija"  zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa.

Berlusconi je poslije sastanka sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali apelovao da Izrael prekine radove u doseljeničkim naseljima.
"Nema sumnje da shvatamo potrebu da Izrael obustavi gradnju naselja. Razgovarao sam o tome sa izraelskim liderima i smatram da je to osnovni uslov za ponovno pokretanje pregovora", rekao je novinarima italijanski premijer.

SAD mjesecima vrše pritisak na obje strane da se vrate pregovorima, ali Palestinci to odbijaju dok Izrael ne prekine širenje naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim.