Analize potvrdile
410

Nad civilima u Siriji korišten je visokotoksični gas sarin

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Blizu 80 osoba ubijeno je na sjeveru Sirije u napadu hemijskim oružjem koji su izvele vladine snage. Analizom krvi i urina žrtava otkriveni su tragovi sarin plina kod ranjenih u gradu Khan Sheikhun u Siriji, a turski ministar zdravstva kaže da su te analize konkretan dokaz o upotrebi visokotoksičnog gasa u napadu.

Iako je sirijski predsjednik Bashar Al Assad negirao da je riječ o napadu gasom ljekari sirijskih bolnica više puta su tvrdili kako je nad civilima korišten bojni otrov sarin. I ljekari i humanitarni radnici pregledali su osobe ranjene u hemijskom napadu u Siriji i izjavili da posjeduju simptome izloženosti nervnom agensu sarin kao i drugim hemikalijama koje bi mogle biti hlor.

Testovi u Turskoj gdje se zbog nedostatka medicinskih ustanova u Siriji liječe mnoge žrtve ponudili su prvi uvid u stvarne hemikalije koje su korištene u napadu. Turski ministar zdravstva Recep Akdağ rekao je da je u uzorcima krvi i urina uzetih od pacijenata koji su došli u Tursku pronađena izopropil mctilfosfonska kiselina, hemikalija koja degradira sarin.

Foto: EPA
Foto: EPA

U turskim bolnicama smješteno je više od 30 osoba pogođenih napadom u Siriji.

Obdukcije žrtava, vršene pod nadzorom Svjetske zdravstvene organizacije, također su pokazale postojanje dokaza o izloženosti žrtava sarinu.

Sarin je visoko toksično hemijsko oružje koje može da ubije u roku od nekoliko minuta i 26 puta je smrtonosniji od cijanida. Radi se o otrovu koji napada nervni sistem čovjeka i koji je klasifikovan kao oružje za masovno uništenje u rezoluciji 687 UN-a.