Tajni dosjei
0

Nacisti nakon poraza planirali trovati čokolade i Nescafu

Sarajevo-x.com
Nacistički planovi za otpor u slučaju da izgube Drugi svjetski rat uključivali su trovanje kobasica, čokolada i Nescafe, otkrili su tajni dosjei.

Mreža nacističkih sabotera koja se trebala boriti za stvaranje Četvrtog Reicha u slučaju sloma Hitlerovog carstva, ostavila je konzerve instant kafe u prahu i druge namirnice "začinjene" otrovima, i to na mjestima gdje ih mogu pronaći britanski i američki vojnici.

U tajnim dosjeima spominje se i tajno oružje, od upaljača koji širi smrtonosnu paru do otrovnih pilula koje izgledaju poput aspirina. Britanskim vojnicima bilo je zabranjeno da jedu njemačku hranu i puše njihove cigarete. U fajlovima britanske kontraobavještajne službe MI5 navodi se da su četiri njemačka agenta uhapšena na sjeveru Francuske u martu 1945. sa čitavim nizom otrova koje su razvili nacistički naučnici. Tu su bile posebne cigarete koje kod pušača izazivaju glavobolju, nakon čega bi špijun ponudio "aspirin" koji ubija žrtvu za deset minuta.

Nađene su i pastile koje su se ostavljale na stolovima, jer bi eksplodirale u dodiru s mokrim staklom, nakon čega bi krhotine stakla predstavljale pravu opasnost za bilo koga u blizini.   Nosili su agenti i prah pomiješan s otrovom. Stavljali su ga na ručke vrata, knjige i stolove. Među ubojitim oružjem bio je i prah koji se stavljao u hranu i vodu. Bio je smrtonosan u slučaju da se proguta, ali ne i ako se udahne. Također, agenti su u pepeljare stavljali male kuglice koje bi eksplodirale kad se zagriju cigaretama, a onda su mogle ubiti bilo koga u blizini.

Njemačke čokolade iz doba nacista su testirane kasnije na majmunima, ali rezultati nisu objavljeni. Zvanični historičar MI5, profesor Christopher Andrew, ističe kako je danas daleko lakše misliti da su ovi izvještaji "preforsirani", te dodao da je nakon II svjetskog rata sasvim razumno bilo vjerovati da će nacisti iz podzemlja voditi svoj tajni rat.

Daily Mail u vezi s tim navodi i kako se u tajnim dokumentima MI5 spominje i da je istrazi bio podvrgnut virtuoz na usnoj harmonici, Amerikanac Larry Adler, zbog navodnih komunističkih sklonosti. Adler je došao živjeti u Veliku Britaniju, ali je stalno bio pod prismotrom jer se njegovo ime našlo na crnoj komunističkoj listi. Postojala je bojazan da će Komunistička partija iskoristiti njegovu popularnost ako mu se dopusti da živi u Velikoj Britaniji. Ipak, Adler nikad nije učinio ništa što bi pobudilo sumnju, čak šta više negirao je bilo kakvu sklonost komunizmu. Umro je u Londonu 2001, u 87. godini.