Lider je bio paranoičan
1

Bolest mozga je od Staljina načinila nemilosrdnog diktatora

Sarajevo-x.com
Bolest mozga napravila je Staljina više paranoičnim i nemilosrdnim diktatorom u posljednjim godinama njegovog života, tvrdio je njegov ljekar.

Staljinov ljekar Aleksandar Myasnikov je rekao da je sovjetski diktator bio izgubio osjećaj za dobro i loše pošto je patio od ateroskleroze, ili nakupljanja masnih tvari u arterijama mozga.

Dr. Myasnikov, koji je pozvan nakon što je Staljin pao na samrtničku postelju 1953. godine, napisao je da je diktator od ateroskleroze patio duže vrijeme.

"Staljin je možda izgubio osjećaj za dobro i loše, dopušteno i nedopustivo, prijatelje i neprijatelje. Karakterne osobine u njegovom stanju postanu pretjerane, tako da sumnjičava osoba postaje paranoidna", napisao je ljekar, dodavši da je zemlju vodio bolestan čovjek.

Uporedo sa nalazom ljekara u javnost je izašao i dnevnik jednog od Staljinovih najbližih ljudi, Lavrentyja Berie, koji je bio šef sovjetske tajne policije.

Beria je u dnevnik unio priču iz Drugog svjetskog rata, te naveo kako su Velika Britanija i SSSR sklopili savez protiv nacističke Njemačke tek pošto su se Staljin i britanski premijer Winston Churchill napili u Moskvi. U to vrijeme, augusta 1942, Staljin i Churchill su bili sumnjičavi jedan prema drugome, ali nakon popijenog alkohola to je nestalo. Beria navodi da je Churchill bio toliko pijan da gotovo nije znao za sebe, prenio je Daily Mail.