Libija
0

Nacionalno vijeće jedini predstavnik zemlje

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nacionalno vijeće, koji je osnovala libijska opozicija kako bi zbacila lidera Moammera Gaddafija i pripremila tranziciju vlasti, proglasio se danas za jedinog predstavnika Libije.

"Savjet proglašava da je jedini predstavnik Libije", rekao je predsjednik ovog novoformiranog tijela pobunjenika bivši ministar pravosuđa Mustafa Abdel-Jalil na konferenciji za novinare, nakon sastanka Vijeća na tajnoj lokaciji.

On je dodao da je Nacionalno vijeće na svom prvom sastanku formiralo tročlani krizni štab, čija je uloga da pojednostavi proces donošenja odluka.

Tročlani štab uključuje šefa vojnih snaga, kao i glavnog predstavnika za spoljne poslove.

Mahmoud Jebril, koji je bio uključen u projekat intelektualaca o formiranju demokratske države, postavljen je za šefa kriznog štaba.

Omar Hariri, jedan od oficira koji je učestvovao u vojnom puču Moammera Gaddafija 1969. godine ali je kasnije zatvoren, postavljen je za šefa vojnih snaga.

Ali Esavi, bivši ambasador u Indiji koji se povukao prošlog mjeseca zadužen je za spoljne poslove.
Nacionalni savjet osnovan je u utorak i ima 30 članova, a za predsjednika je imenovan bivši ministar pravde Mustafa Abdel Jalil.

Opozicija, koja kontroliše istok zemlje gdje se nalaze važna naftna postrojenja, najavila je uspostavljanje lokalnih savjeta u "slobodnim gradovima Libije" i Nacionalnog savjeta koji obavlja dužnost prelazne vlade, do organizovanja slobodnih izbora. 

Gadafi kontroliše kontroliše prijestonicu Tripoli i zapad zemlje, a više puta je u javnosti ponovio da ne namjerava da ode sa vlasti. 

U međuvremenu, širom zemlje i dalje se vode žestoki sukobi između pobunjenika i Gadafija.

Pozivajući se na bolničke izvore agencija France Press javila je da su snage Gadafija krive za masakr civila tokom današnjeg napada na grad Zavija.

U međuvremenu, pobunjenici su rekli da su oborili avion u blizini istočnog grada Ras Lanuf, iz koga su istjerane snage lojalne Gadafiju.
"Vidio sam oboreni avion i dva mrtva pilota", rekao je jedan očevidac Reutersu.

Avion i helikopteri kružili su danas iznad pobunjeničkih položaja , a pobunjenici su na njih otvarali vatru.