Protesti i u Jemenu
0

Na ulicama Sane 20.000 ljudi traži promjene u vladi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 20.000 demonstranata izašlo je danas na ulice jemenske prijestonice Sana zahtijevajući promjene u vladi.

Demonstranti okupljeni na mitingu nazvanom "Dan bijesa" smatraju da ustupci koje je juče objavio predsjednik Ali Abdulah Saleh nisu dovoljni.

Organizatori demonstracija saopštili su da će nastaviti sa planiranim maršom uprkos Salehovim ustupcima, među kojima je i najava da se po isteku mandata 2013. godine neće ponovo kandidovati, čime će biti okončana njegova tridesetogodišnja vladavina.

Jemenski predsjednik je u pokušaju da umiri sve veće nezadovoljstvo u zemlji objavio i da neće prenositi funkciju na sina, ali je od opozicije zatražio da se uzdrži od protesta. 

On je i ranije nudio slične, manje ustupke o ograničenju predsjedničkog mandata i najavio povećanje primanja državnim službenicima i vojnom osoblju za oko 47 dolara mjesečno, što nije mali iznos u zemlji u kojoj oko 40 odsto stanovništva živi od manje od dva dolara dnevno.

Prema trenutnim pravilima u Jemenu, Saleh bi trebalo da podnese ostavku po isteku mandata 2013. godine. Međutim, pojedini članovi njegove vladajuće stranke su predložili ukidanje tog ograničenja, što je izazvalo negodovanje opozicije.

Najveća opoziciona stranka "Islah" saopštila je juče da su ustupci predsjednika Saleha pozitivni, ali da će ipak održati veliki miting.
"Smatramo da je ta inicijativa pozitivna i očekujemo sljedeće konkretne korake. Što se tiče naših planova za miting, oni i dalje ostaju i mi ćemo organizovati proteste", rekao je podsekretar islamističke stranke "Islah" Muhamed al Sadi.

Današnji miting nazvan "Dan bijesa" u organizaciji opozicije trebalo bi da bude pokazatelj volje naroda Jemena da prati primjere Egipta i Tunisa u zahtjevu za promjenu vlasti.