Neuspjeh Moskve
2

Na početku agresije na Ukrajinu Rusima je trebala kontrola nuklearnih elektrana iz tri razloga

S. M.
Nuklearna elektrana Zaporožje; Foto: Maxar
Nuklearna elektrana Zaporožje; Foto: Maxar
Kada je započeo svoju invaziju, ruski predsjednik Vladimir Putin imao je ambiciozne ciljeve za Ukrajinu. U roku od tri dana do nedjelju dana od napada, Putin je planirao da zauzme Kijev, sruši ukrajinsku vladu i demilitarizuje ukrajinske snage.

Prema analizi prvih pet mjeseci rata koju je izvršio Royal United Services Institute, britanski think tank, Rusi su imali velike planove da iskoriste ukrajinske nuklearne elektrane u cilju ispunjenja svih tih ciljeva.

Prema izvještaju RUSI-ja, ruski ratni planovi posmatrali su ukrajinske nuklearne elektrane kao sredstvo za postizanje većih ciljeva Moskve. Ključ za to planiranje bila je južna ukrajinska fabrika Zaporožje i ujedno najveća evropska nuklearna elektrana.

Plan Kremlja predviđao je da nuklearne elektrane imaju trostruku ulogu.

Prvo, Moskva je planirala da ukrajinska nuklearna postrojenja funkcionišu kao baze za ruske trupe i njihovu opremu, kao i skladišta municije. Ruski oficiri su također trebali da postave komandno-kontrolna mjesta u prostorijama tih nuklearnih objekata.

Druga funkcija koju je Kremlj zamislio za nuklearna postrojenja bila je stjecanje kontrole nad ukrajinskim energetskim sistemom. Nuklearna energija proizvodi više od 60 posto električne energije u Ukrajini. Tako bi Moskva kontrolisanjem nuklearnih postrojenja imala utjecaj na stanovništvo i privredu Ukrajine.

Konačno, Moskva je željela da kontroliše ukrajinska nuklearna postrojenja kako bi imala "polugu za ucjenu" evropskih zemalja. Prijeteći Evropi radijacijskim zagađenjem od potencijalnih nesreća, Kremlj se nadao da će odvratiti direktnu ili indirektnu stranu intervenciju.

Štaviše, da bi se pozabavili bilo kojim ukrajinskim provincijama koje su odbile da sarađuju sa proksi vladom koju je Moskva planirala da instalira, Rusi su planirali da isključe struju u tim regionima.

Cilj Moskve je bio "denuklearizacija" Ukrajine kroz zauzimanje i kontrolu njenih nuklearnih elektrana, zajedno sa uništavanjem ukrajinskog nacionalnog identiteta i ukrajinskih vojnih snaga i odbrambene industrije, navodi se u izvještaju RUSI.

Moskva je također uključila ukrajinska nuklearna postrojenja u svoje informativne operacije.

Iako ruska vojska nije uspjela da postigne nijedan od svojih primarnih ciljeva invazije, uspjela je da zauzme fabriku u Zaporožju.

Ruske snage i dalje kontrolišu elektranu u Zaporožju, ali Ukrajina je odbranila ruske napade na svoja druga nuklearna postrojenja.

Ruske snage pokušale su da zauzmu elektranu Pivdennoukrainsk na jugu Ukrajine, ali su odbijene.