Komentari (32)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ekonomski, katalonija bi bila mnogo jaca (profesori sa Oxforda su izracunali da bi GDP per capita bio drugi u europi). Sljedeci korak ce biti raspisivanje vandrednih izbora sa samo jednim planom,nezavisnost Katalonije. ako ta koalicija pobjedi (analizirajuci ove rezultate i poredeci ih sa posljednjim izborima,imali bi absolutnu vecinu-racunajuci i na one koji nisu izasli na ovo glasanje), i poslije toga bi se,unilaternalno,proglasila nezavisnost. Spanija bi u tom slucaju ukinula autonomiju katalonije,a da bi to uradila,mirala bi promjeniti ustav (6 mjeseci minimalno).. u tom periodu Kataloniju bi morale priznati neke druge drzave unutar ujedinjenih naroda,i poslije povrtka nema ( najavljeni je da bi usa i velika britanija mogle da je priznaju) .. samo jos ostaje pitanje zabrane ulaska u EU,gdje spanija moze postaviti veto, ali u tom slucaju, Katalonija nece platiti svoj dio duga (zaduzenosti spanija), sto nece prihvatiti Njemacka,koja ce morati obavezati obje strane da se dogovore oko "razvoda"..s druge strane, juce sam izasao na glasanje ovdje i vjerujte mi, ljudi su plakali od uzbudjenja,slaviki sto glasaju, ovo je vec ne moguce zaustaviti ignorisanjem problema
Katalonija je sa Španijom vezana unijom, tačnije bračnim ugovorom dvaju kraljevskih porodica (Kastiljanske i Aragonske). Aragonija (Katalonija), tako da dok je god Španija kraljevina do otcjepljenja ne može doći inače se krše međunarodni ugovori.
tako je bilo i za spanskim kolonijama u juznij americi.. ali od Kolumba se svijet promjenio
sta vam je katalonci, zajedno ste jaci, sigurniji, bolje vam je
ja zivim u Kataloniji,placam svoje poreze ovdje(spaniji) ali od svakog eura, samo se 70 % vrati kataloniji..dok sam studirao,nisam imao euro stipendije, dok sam s istim uslovima u Extremaduri mogao imati stipediju od 400 eura mjesecno.. svaki dan placam putarinu,dok se putarina u spaniji ne placa itd. zasto mi je bolje?
sta su se svi ovi mali nadigli na otcjeljenje? mogu samo slabiji bit
jasta, prava sila. nesto poput rusije.
Katalonija moze da bude potpuno nezavisna i da jednako, cak i bolje funkcionise unutar svojih granica, mislim da su ekonomski stabilni i da nemaju prepreka da se odvoje. Medjutim, problem je sto je Katalonija prejaka ekonomski i sto zaradu donosi i Madridu, ali njihov sukob ide unazad do generala Franka. Medjutim to je mac sa 2 ostrice, jer im Spanija moze zabraniti da plasiraju svoje proizvode bilo gdje u Spaniju ili cak u EU.
Katalonija je bila drzava ,republika do rata 1710-1714 kad pada pod spansku krunu.Katolonski jezik biva zabranjen.Nakon 1.svj rata,Katalonija dobija nesto autonomije,ali dolaskom Franka to biva ukinuto i katalonski jezik ponovo zabranjen.Katalonija nije Spanija,to je tacno jer je naknadno pripojena.RS je Bosna i Hercegovina,Bosna nije osvoijila RS i Federaciju,nego je na njih podijeljena.RS nema pravo na referendum.
uglavnom od franka pa na ovamo je problem :) sto se tce RS-a, to je drugi par carapa, uvijek se nesto vezuje referendum i RS, mislim da je ta prica zavrsena kada je i pocela, samo nekima danas sluzi za politicke svrhe.
Smijesna su katalonska govna
I u svim historijskim izvorima na latinskom rijec "Srbi" se redovno prevodila kao "Sluge",a Srbija kao "Sluganija"(Servia),ili "zemlja Sluga"LOOOOOL...Kao Sluge su dovedeni na Balkan (od strane rimskog cara Heraklija),kao Sluge su se oformili kao narod i to bezobzirno plagirajuci koga su stigli
znam da po cijenu zivota nece priznati ali je naucno dokazana istina koju je utvrdio institut za genetsko istrazivanje u Zagrebu. Sadasnji hrvati nose gene srba iz X vijeka, sadasnji srbi nemaju nikakvu genetsku podudarnost sa srbima iz X vijeka. Njihova genetska podudarnost jednaka je po broju hromosoma sa turcima. Jedino mo bosnjaci vucemo gene Ilira. Toliko o velikosrpstvu. Eto i vi da nesto naucite na ovom klix-u.--+Izvor: http://mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964.full.pdf
ovo bi Ramiz Zmaj okarakteriso kao :" bejgi referendum"