Svijet
0

Na istoku Konga silovano 240 žena, djevojčica i beba

FENA
Ujedinjeni narodi su saopćili kako se sumnja da je u Demokratskoj Republici Kongo silovano oko 240 žena, djevojčica i beba, kada su početkom mjeseca pobunjenici zauzeli grad Luvungi, na istoku zemlje.

Dužnosnici su prethodno rekli da je u Luvungiju od 30. jula do 2. augusta, prema dobivenim izvještajima, zabilježeno oko 150 slučajeva silovanja.

Svjetska organizacija je na meti oštrih kritika zbog toga što nije poduzela mjere da bi zaštitila lokalno stanovništvo, iako se nasilje dogodilo na samo 30 kilometara od njezine baze u ovoj zemlji.

Ujedinjeni narodi su, međutim, saopćili da su o silovanjima saznali tek 10 dana po odlasku pobunjenika.

Zbog ovog incidenta sazvana je vanredna sjednica Vijeća sigurnosti, a glavni tajnik Ban Ki-moon poslao je posebnog izaslanika u Kongo da bi se ispitalo što se zapravo dogodilo tokom četverodnevne opsade grada.

Silovanja su, kako se pretpostavlja, počinili pripadnici Demokratskih snaga za oslobađanje Ruande (FDLR) i Mai-Mai milicije, prenio je Tanjug.

Mirovne trupe UN-a podržavaju napore da se suzbije grupa FDLR, čiji su lideri povezani s genocidom koji se dogodio u susjednoj Ruandi 1994. godine, a sada djeluju u istočnom dijelu Konga.