Kongo
0

UN priznao neuspjeh u sprječavanju masovnih silovanja

Sarajevo-x.com
Mirovne snage UN-a u Kongu, pod nazivom MONUSCO, nisu uspjele spriječiti više od 500 silovanja žena koja su počinjena krajem jula, priznali su u utorak visoki zvaničnici UN-a, javlja AP.

UN je u utorak izvijestio da su naoružani borci u istočnom Kongu počinili sistematsko silovanje oko 500 žena krajem jula ove godine, dvostruko više od broja koji je prethodno objavljen. Ovom prilikom UN je priznao dio krivice jer nije uspio adekvatno zaštititi građane.

Pomoćnik generalnog sekretara mirovnih snaga, Atul Khare, izjavio je na UN-ovom Savjetu sigurnosti da je zabilježeno najmanje 267 silovanja u regiji na istoku zemlje i 242 silovanja u selu Luvungi u kojem živi oko 2.200 stanovnika i koje je se nalazi oko 30 kilometara od UN-ovog kampa mirovnih snaga.

"Glavna odgovornost za zaštitu civila je na državnim vlastima, policiji i vojsci. Mi smo također napravili pogrešku. Kao rezultat toga se dogodilo neprihvatljivo brutalno zlostavljanje stanovnika sela u ovoj regiji. Moramo biti bolji u svojoj misiji", izjavio je Khare.

MONUSCO je prvog septembra započeo operaciju u kojoj je sudjelovalo 750 vojnika kako bi se potpomogli napori domaćih sigurnosnih snaga da uhapse počinioce napada. Najmanje 27 naoružanih pobunjenika se predalo, a najmanje četverica su uhapšena.

Khare je u međuvremenu rekao da će mirovne snage pojačati patrole noću i obavljati česte kontrole stanovništva.

Silovanja su veoma česta tokom ratovanja u istočnom Kongu gdje domaća vojska i mirovne snage i nisu uspjele poraziti nekoliko hiljada pobunjenika odgovornih dugotrajni konflikt zbog izvora mineralnih resursa. Luvungi je poljoprivredni centar na magistralnom putu između Goma, istočnog glavnog grada provincije, i rudarskog grada Walikalea.

Prema riječima Atula Kharea, u 2008. i 2009. godini u Kongu je prijavljeno 15.000 silovanja.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon, je poslao Kharea u Kongo kako bi istražio zašto mirovne snage nisu znale za 242 silovanja u selu Luvungi koja su se dogodila između 30. jula i 4. i 10. augusta.

Silovanja u pokrajini Uvira i drugim regijama Sjevernog i Južnog Kivua su izašla na svjetlo dana tokom Khareovog putovanja. Članovima savjeta je rekao da je saznao za 74 slučaja silovanja, uključujući 21 maloljetnicu između 7 i 15 godina, i sedam muškaraca u selu Miki u Južnom Kivuu. Žene u selu Kiluma su bile sistematski silovane.

Deset žena su silovali vojnici Konga koji bi morali imati veći nivo discipline, dobrog ponašanja i poštovanja ljudskih prava.

Najnoviji izvještaji govore da se radi o najmanje 267 žrtava seksualnog nasilja. UN-ov ambasador u Kongu je izrazio gađenje nad ovakvim nedjelima te se zahvalio Savjetu sigurnosti koji vrši istragu povodom ovih događaja.