Svijet
2.4k

Muslimani večeras obilježili Lejletu-l-Berat, noć sudbine

Anadolija
Muslimani širom svijeta večeras su obilježili jednu od četiri mubarek noći, Lejletu-l-Berat. Ova noć je petnaesta noć mjeseca šabana i noć posebnog Božijeg blagoslova, koja ujedno nagovještava i dolazak mubarek mjeseca posta, ramazana.
Obilježavanje Lejletu-l-Berat u gradovima Turske
Obilježavanje Lejletu-l-Berat u gradovima Turske

Prema islamskom vjerovanju, u ovoj noći određuju se sudbine za narednu godinu, a u Lejletu-l-Kadru melekima bude naređeno da ih izvrše.

Ova noć u hadisima, predajama vjerovjesnika Muhammeda, spominje se kao noć u kojoj Allah dž.š. određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

Lejletu-l-Berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi koji su zaslužili Njegovu kaznu, i to sve one osim velikih griješnika koji su učinili velike grijehe.

Obilježavanje Lejletu-l-Berat u gradovima Turske
Obilježavanje Lejletu-l-Berat u gradovima Turske

Prema nekim predajama, u noći Berat objavljen je ajet o promjeni kible: "I okreni lice svoje prema Časnom hramu ( Ka'ba ) ...". Do tada su se muslimani u namazu okretali prema Kudsu (Jerusalem), a od tada se okreću prema Ka'bi (Mekka).

Božiji Poslanik je rekao: "Kada nastupi 15. noć ša'bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u postu."  

U Bosni i Hercegovini centralna svečanost obilježavanja ove svete noći održana je u novoj džamiji u Pazariću.

Lejletu-l-Berat u gradovima Turske
Lejletu-l-Berat u gradovima Turske

Makedonski muslimani Lejletu-l-Berat obilježili su u gradskoj dvorani u Skoplju gdje su se okupili predstavnici makedonske Islamske zajednice te brojni građani.

Na prostoru Turske ova blagoslovljena noć obilježena je u gotovo svim džamijama.