BiH
181

U BiH obilježen Lejletu-r-regaib, noć želja, dova i nade

Anadolija
Vjernici širom BiH večeras su obilježili jednu od odabranih noći za muslimane, Lejletu-r-regaib, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova noć je ujedno poznata i kao noć želja, dova i nade, a obilježava se kao noć u kojoj je nagoviješten dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Lejletu-r-regaib je također vijesnik ramazana, najodabranijeg mjeseca za muslimane.

Ova posebna noć je, uz prigodni program, obilježena u Čaršijskoj džamiji, u Starom gradu u Sarajevu. U džamiji je proučen mevlud, a zatim su se prisutnim vjernicima obratili imami Islamske zajednice BiH, koji su prenijeli selame Ferida ef. Dautovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. 

Tokom obraćanja, imami su istakli kako, pod stresom modernog života, čovjek često gubi ravnotežu između duhovnog i materijalnog, dodavši da su upravo zbog toga važne ovakve posebne noći.

"Neka ova noć bude opomena, poruka i pouka za sve. Vrata Božije milosti uvijek su otvorena, posebno u ovakvim posebnim noćima. Molite se večeras za sebe, za svoje bližnje, prijatelje, a i za našu domovinu BiH", poručili su imami u svome obraćanju prisutnim vjernicima.

Nakon obraćanja imama, učene su dove, čime je završen program za Lejletu-r-regaib.