BiH
3.7k

Večeras obilježavanje noći Lejletu-l-kadr: Prilika za oprost grijeha i spas

Klix.ba
Harem Begove džamije
Harem Begove džamije
Muslimani u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta večeras obilježavaju noć Lejletu-l-kadr, mubarek noć svetog muslimanskog mjeseca ramazana, noći blaženstva u islamu.

Tim povodom Islamska zajednica u BiH organizira centralnu svečanost večeras, 23. jula, poslije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Tom prilikom vaz će održati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a na kraju programa bit će proučena Kaderska dova.

Zikr u noći Lejletu-l-kadr u Gazi Husrev-begovoj džamiji, s početkom u jedan sat iza ponoći, predvodit će raniji zamjenik reisu-l-uleme, hafiz Ismet ef. Spahić.

Lejletu-l-kadr je, prema vjerovanju muslimana, noć vrednija od hiljadu mjeseci. To je noć u kojoj je počela objava Kur`ana.

Naime, u toj noći 610. godine u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, spušten je Kur'an na zemaljsko nebo (Bejtu-l-izze) i Muhammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-Alek. Nakon ovog događaja, Muhammedu a.s. je Kur'an postupno objavljen u naredne 23 godine.

Allah dž.š. u suri Kadr kaže:

"Mi smo Kur'an počeli objavljivati u blagoslovljenoj noći Kadr.

A da li ti znaš šta je to noć "Kadr"? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Spas je u njoj sve dok zora ne svane".

"Značenje ove sure govori o vrijednostima te noći, te Uzvišeni Allah kaže da je ta noć bolja od hiljadu mjeseci, a to znači da u njoj možemo zaraditi sevapa koliko bismo zaradili radeći dobra djela u toku nepune 84 godine, tj. kada bismo sve naše sevape zarađene u toku cijelog života uporedili sa sevapima koje možemo zaraditi u noći Lejletu-l-kadr, ovi drugi bi prevagnuli", kazao je za Fenu Zahid ef. Mujkanović, imam u džematu Ugorsko, Medžlis IZ-a Sarajevo.

Također, pojašnjava, u ovoj noći možemo zaraditi oprost grijeha, a to nam je, itekako potrebno. Niko od nas ne može kazati da nema grijeha ili da ih ima malo.

"Svi mi imamo grijeha i zato nam je potreban Allahov oprost a noć Lejletu-l-Kadr je najbolja prilika za to. Poslanik Muhammed a.s. kaže : Ko provede noć Lejletu-l-kadr u ibadetu iskreno vjerujući u Allaha i računajući na sticanje njezinih blagodati, bit će mu oprošteni prošli grijesi", kazao je Mujkanović.

Ovu noć vjernici provode u molitvi za oprost, ozdravljenje, klanjaju noćne namaze, nafilu, te upućuju različite dove Stvoritelju. Ovo je istinska prilika za obnovu vjere i pozitivne promjene u životu.

U ovoj noći se očituje posebna sigurnost "sve dok ne svane zora", a u opisima ove noći se navodi da ona nije "ni hladna, ni pretopla".

Lejletu-l-kadr je u posljednjoj trećini muslimanskog svetog mjeseca ramazana, mjeseca posta i činjenja dobrih djela i uzdržavanja od loših.

Po mišljenju ef. Mujkanovića, najbolje je učiti sljedeću dovu koju je prenio Muhammed a.s. a ona glasi : “Allahumme inneke ‘afuvvun tuhibbul-‘afwe fa’fu ‘anni”, što u prijevodu znači: "Allahu moj, Ti si Onaj koji oprašta, Ti voliš da praštaš, pa, oprosti meni!"

Po završetku 30-dnevnog posta, nastupa jedan od najvećih islamskih blagdana - Ramazanski bajram. Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 28. jula 2014. godine.