{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu obilježavanje noći Lejletu-l-kadr, noći vrednije od hiljadu mjeseci

21.7.2014. u 10:40
1.770
U srijedu obilježavanje noći Lejletu-l-kadr, noći vrednije od hiljadu mjeseci
1.770
U srijedu obilježavanje noći Lejletu-l-kadr, noći vrednije od hiljadu mjeseci
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
U povodu noći Lejletu-l-kadr, mubarek noći svetog muslimanskog mjeseca ramazana, noći blaženstva u islamu, Islamska zajednica u BiH organizira centralnu svečanost u srijedu, 23. jula, poslije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.
Tom prilikom vaz će kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a na kraju programa bit će proučena Kaderska dova.

Zikr u noći Lejletu'-l-Kadar u Gazi Husrev-begovoj džamiji, s početkom u jedan sat iza ponoći, predvodit će raniji zamjenik reisu-l-uleme, hafiz Ismet ef. Spahić.

Lejletu-l-kadr je, prema vjerovanju muslimana, noć vrednija od hiljadu mjeseci. To je noć u kojoj je počela objava Kur`ana.

Allah dž.š. u suri Kadr kaže:

"Mi smo Kur'an počeli objavljivati u blagoslovljenoj noći Kadr.
A da li ti znaš šta je to noć "Kadr"?
Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.
Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Spas je u njoj sve dok zora ne svane".

Ovu noć vjernici provode u molitvi za oprost, ozdravljenje, klanjaju noćne namaze, nafilu, te upućuju različite dove Stvoritelju. Ovo je istinska prilika za obnovu vjere i pozitivne promjene u životu.

U ovoj noći se očituje posebna sigurnost "sve dok ne svane zora", a u opisima ove noći se navodi da ona nije "ni hladna, ni pretopla".

Lejletu-l-kadr je u posljednjoj trećini muslimanskog svetog mjeseca ramazana, mjeseca posta i činjenja dobrih djela i uzdržavanja od loših.

Po završetku 30-dnevnog posta, nastupa jedan od najvećih islamskih blagdana - Ramazanski bajram. Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 28. jula 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: