BiH
944

Vjernici napunili džamije u najodabranijoj noći u godini

Klix.ba
Lejletu-l-kadr u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Muslimani u BiH i svijetu večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci i u kojoj je počela objava Kur'ana.

Džamije u našoj zemlji i ove su godine na ovu najodabraniju noć bile prepune vjernika, koji su Lejletu-l-kadr dočekali uz dove i traženje oprosta grijeha od Allaha dž.š.

Uz dove do ranog jutra

Centralna svečanost u BiH, kao i ranijih godina, održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se poslije teravih-namaza vjernicima obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Centralno obilježavanje u Tuzli upriličeno je u džamiji Princa Abdulaha, a ekipa portala Klix.ba posjetila je večeras Čaršijsku, Šarenu i Turalibegovu džamiju u užem gradskom jezgru.

Najmlađi i najstariji vjernici zajedno u džamijama

"Svaka ramazanska noć je na svoj način lijepa i posebna, ali ova večerašnja je posebnija od svih. Cijeli dan sam ushićen i s nestrpljenjem sam čekao dolazak u džamiju. Radujem se kada vidim mlade ljude koji poste i koji su redovni u džamiji. Dovama ću moliti Boga za zdravlje mojih najbližih, komšija i svih dobrih ljudi“, kaže nam jedan od starijih tuzlanskih vjernika koga smo zatekli ispred Šarene džamije.

Noć Lejletu-l-kadr u Zenici je obilježena u svim džematima Medžlisa islamske zajednice u Zenici, a centralna svečanost održana je Ensar džamiji gdje je imam Mevludin ef. Dizdarević istakao važnost večerašnje noći kazavši: "Kur'an i ramazan imaju neraskidivu vezu, a Kur'an nam obezbjeđuje smisao o samom životu. Mi se nalazimo u noći zbog koje su džamije večeras širom Bosne i Hercegovine pune. Nalazimo se u noći za koju je naša Islamska zajednica odredila da je počela objava Kur'ana, u noći kada je na naše nebo spušten Kur'an, koji je kasnije u etapama kroz 23 godine spuštan Muhammedu s.a.v.s".

"Večeras što više komunicirajte sa Allahom"

On je dodao da u mjesecu ramazanu nije počela objava samo Kur'ana, već svih knjiga koje su poslate ljudima na ovom svijetu.

"Allah se u noći Kadr spusti na najniže nebo i pita ima li ko da traži oprosta da Mu oprosti, stoga večeras što više komunicirajte sa Allahom kroz dove, čineći ibadet, klanjajući namaze i učeći Kur'an", dodao je Dizdarević.

U nekoliko džemata u Zenici bit će klanjani i noćni namazi, a bit će organizovan i kolektivni sehur za postače.

Lejletu-l-kadr širom svijeta

Najznačajniju noć u ramazanu obilježili su i vjernici širom regiona, u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, ali i diljem svijeta.

Vjernici ovu noć provode u molitvi za oprost, ozdravljenje, klanjaju noćne namaze, te uče različite dove. Ona je za muslimane istinska prilika za obnovu vjere i pozitivne promjene u životu.

U ovoj noći se očituje posebna sigurnost "sve dok ne svane zora", a u opisima ove noći se navodi da ona nije "ni hladna, ni pretopla".

Po završetku 30-dnevnog posta, nastupa jedan od najvećih islamskih blagdana - Ramazanski bajram. Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 28. jula 2014. godine.