Istekao rok
0

Muskov X nije platio kaznu zbog sadržaja koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Platforma X u vlasništvu Elona Muska nije platila izrečenu novčanu kaznu zbog sadržaja koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece.

Prošlog mjeseca, povjerenica za e-sigurnost Julie Inman Grant izrekla je kaznu od 610.500 američkih dolara kompaniji koja je ranije bila poznata kao Twitter jer nije odgovorila na pitanja koja je poslala u februaru. Australija predvodi globalnu inicijativu za regulisanje platformi društvenih medija i to nije prvi put da Inman Grant izdvaja X ili Muska.

Inman Grant, i sama bivša uposlenica Twittera, prošlog mjeseca je pozvala X da pokaže da poduzima akcije koje se odnose na čišćenje platforme. X je imao rok do kraja oktobra da plati kaznu, zatraži produženje ili zatraži povlačenje kazne. Kompanija je zatražila produženje koje je isteklo prošlog petka.

"Twitter/X je javno izjavio da je rješavanje problema seksualne eksploatacije djece prioritet broj jedan za kompaniju, ali to ne može biti samo prazna priča", rekla je tada.

U junu ove godine izrazila je zabrinutost zbog porasta općenitije toksičnosti i mržnje nakon Muskovog preuzimanja u oktobru prošle godine.