Svijet
0

Mula Omar ubijen u Pakistanu?

Sarajevo-x.com
Duhovni vođa talibana Mula Omar ubijen je prije dva dana u Pakistanu, prenosi list "Corriere della Sera", a na osnovu informacija iz afganistanskih medija.

Neimenovani izvor afganistanske TV stanice ToloTV tvrdi da je duhovni vođa afganistanskih talibana ubijen u Pakistanu dok je putovao od Quette do Waziristana, a prema pisanju novinske agencije Pajhowk, ubile su ga obavještajne snage i pripadnici grupe Hqqani, naoružane grupe koja se protivi vladi predsjednika Hamida Karzaija.

"Corriere della Sera" također prenosi pisanje iranska agencija Fars, koja je potvrdila ubistvo.

"Mula Omar je, navodno, ubijen na jugoistoku Pakistana, nedaleko od granice sa Iranom. Njegovo tijelo predato je na vještačenje", napisao je dopisnik Farsa iz Kabula. Iranska agencija potvrdila je da talibani nakon smrti Osame bin Ladena nisu imali informacija o Mula Omaru.

Međutim, glasnogovornik pakistanskog pokreta Tehrik-i-Taliban Pakistan negirao je ubistvo duhovnog vođe talibana.

"Ova informacija je neutemeljena. Mula Omar je živ", kazao je Qari Muhamad Yousaf novinarima islamske novinske agencije Aip.

Nakon pakistanskih, reagovali su i afganistanski taliban.

"Mula Omar ne može biti ubijen jer se nalazi u Afghanistanu, a ne u Pakistanu", poručili su.

Mullah Mohammed Omar, najčeše zvan samo Mula Omar, vrhovni je vođa talibanskog pokreta i bio je afganistanski diktator od 1996. do pada talibanskog režima 2001. godine.

Od početka američke intervencije u Afghanistanu 2001. je zajedno sa Osama bin Ladenom jedan od najtraženijih terorista pripadnika terorističke organizacije Al-Qaida. O njemu se vrlo malo zna i samo mali broj talibanskih vođa je imao kontakt s njim. U javnosti postoji samo jedna njegova fotografija, napravljena 1996. godine. Sve je to utjecalo na to da stekne imidž "fantoma", čak i među talibanima. Vlada Sjedinjenih Američkih Država ponudila je 10 miliona dolara za informacije koje bi vodile njegovom hapšenju. Vjerovalo se da se krije u Pakisatnu, ali te informacije nikada nisu bile potvrđene.