Talibani
0

Smrt Bin Ladena osnažit će pobunu u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanski talibani potvrdili su da je Osama bin Laden ubijen, ističući da će njegova smrt samo osnažiti njihovu borbu protiv "okupatora" Afganistana.

"Primili smo vijest o mučeništvu šeika Abu Abdullaha Osame bin Mohameda bin Ladena, neka ga Allah blagoslovi, u iznenadnom napadu agresorskih američkih snaga", navodi se u saopćenju poslanom putem elektronske pošte, javio je Reuters.

"Islamski emirat Afganistan smatra da će mučeništvo šeika Osame dati novu snagu džihadu protiv okupatora", upozorili su talibani.

Afganistanski talibani pružali su utočište Bin Ladenu na jugu zemlje do zbacivanja njihovog režima nakon napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, čiji je donedavni vođa Al-Qaide bio idejni tvorac.

Bin Laden i talibansko vodstvo, predvođeno Mulom Mohamadom Omarom, pobjeglo je nakon toga u susjedni Pakistan.

Al-Qaida je jučer izdala saopćenje u kojem je potvrdila da su američke specijalne snage ubile njenog vođu u Pakistanu u noći s nedjelje i ponedjeljak.

Ova teroristička organizacija se zavjetovala da će se osvetiti za ubistvo Bin Ladena i pozvala je sve muslimane u Pakistanu da ustanu protiv svojih lidera i Amerikanaca.