Svijet
24

Mrlje u Južnom kineskom moru nisu od nestalog aviona

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Naftne mrlje nađene blizu obale Malezije nisu od nestalog aviona Malaysia Airlinesa utvrđeno je laboratorijskom analizom.

Naftne mrlje uočene su u subotu uvečer, a smatralo se da je moguće da je u blizini pao avion Malaysia Airlinesa te da su tako nastale. Laboratorijske analize, pak, pokazuju da mrlje nisu uzrokovane curenjem kerozina iz aviona, potvrdili su malezijski dužnosnici.

Vijetnam je također danas slao helikoptere da provjere "žuti objekat" koji pluta u vodi, za koji su pretpostavljali da bi mogao biti čamac za spasavanje sa malezijskog aviona koji je nestao sa 239 putnika.

Međutim, kasnije je istaknuto da objekat koji pluta nema veze sa nestalim avionom.

Podsjetimo, Šef malezijske civilne avijacije Azharuddin Abdul Rahman izjavio je u ponedjeljak da sudbina nestalog aviona ostaje misterija.

On je istakao da zvaničnici nisu odbacili otmicu kao uzrok nestanka aviona.

"Mi, nažalost, nismo pronašli ništa što naliči na objekte iz letjelice, a kamoli da smo pronašli kompletan avion", izjavio je novinarima u Kuala Lumpuru načelnik civilne avijacije Malezije Azharuddin Abdul Rahman, prenosi BBC.

Dodao je da su malezijske vlasti intenzivirale napore na nalaženju aviona i da će potraga trajati koliko god bude trebalo.

"Svakog sata, svake sekunde tragamo na svim područjima na moru", kazao je.

Trenutno 40 brodova i 34 letjelice iz devet raznih zemalja tragaju za avionom u vodama kod Vijetnama i Malezije.