|

Moskva postavlja rakete u Bjelorusiji?

Moskva postavlja rakete u Bjelorusiji?
0
S
SRNA
21.11.2011. u 19:59
40
komentara
0

dijeljenja
Moskva postavlja rakete u Bjelorusiji?
Rusija je zaprijetila da će razmjestiti taktičke projektile u Bjelorusiji i na svojim granicama ukoliko razgovori sa Vašingtonom o američkom raketnom štitu ne budu uspješni, izjavio je danas diplomatski izvor agenciji Interfaks.
Ovaj izvor rekao je da bi Moskva mogla da postavi rakete "Iskander" u Bjelorusiji i ruskom regionu Krasnodar. Rusija je ranije najavila mogućnost da postavi lansere raketa u ruskoj baltičkoj enklavi Kaljiningradu.

"Ovo bi nam omogućilo da se suprotstavimo prijetnjama ruskim strateškim snagama u slučaju da komponente američke raketne odbrane budu postavljene blizu naših granica", rekao je izvor koji nije želio da bude imenovan.

Rusija smatra da bi postavljanje američkog raketnog štita u Evropi do 2020. godine ugrozilo njen strateški nuklearni potencijal. Moskva je upozorila na mogućnosti izbijanja nove trke u naoružanju sa SAD ukoliko Vašington bude ignorisao njene primjedbe.

Rusija je bila najavila razmještanje raketa "Iskander" tokom mandata američkog predsjednika Georgea Busha, ali je odustala od tog plana 2009. godine, kada je predsjednik Barack Obama izvršio reviziju Bushovog plana i umanjio obim raketnog štita. Rusija smatra da i ova verzija štita ugrožava njenu bezbjednost.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...