|

Moratinos kandidat za šefa diplomatije EU-a

Moratinos kandidat za šefa diplomatije EU-a
0
F
FENA
18.11.2009. u 10:04
0
komentara
0

dijeljenja
Moratinos kandidat za šefa diplomatije EU-a Foto: Reuters
Španski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos predložen je kao kandidat za mjesto visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove, saopćio je u utorak španski premijer Jose Luis Rodriguez Sapatero.
Kako ocjenjuje agencija Reuters, odluka Španije da objavi kandidaturu Moratinesa tek u utorak popodne potvrđuje da između 27 članica Unije postoji neslaganje oko raspodjele visokih pozicija.

Vlade evropskih zemalja trebale bi u četvrtak, na vanrednom samitu EU-a u Bruxellesu, da donesuu odluku o tome ko će biti novi predstavnik za vanjske poslove Unije.

Šef španske diplomatije Moratinos je karijerni diplomat, koji se nalazio na mjestu specijalnog predstavnika EU-a za Bliski istok.

Kada je riječ o kandidaturi za šefa diplomatije EU-a, Moratinosu ne ide u prilog princip po kojem Unija ne dodjeljuje više visokih pozicija jednoj regiji, s obzirom na to da je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso Portugalac.

Kao kandidati za ovu poziciju, pored Moratinosa, spominju se i talijanski dužnosnici Massimo D 'Alema i Giuliano Amato, kao i Finac Olli Rehn.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband dugo je smatran favoritom za mjesto šefa diplomatije EU-a, iako je izjavio da taj posao ne može prihvatiti, podsjeća britanska agencija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.