Šestomjesečni mandat
0

Španija od danas službeno na čelu EU-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španija je u petak 8. januara i službeno preuzela položaj predsjedavajućeg Evropske unije u narednom šestomjesečnom mandatu.

U Madridu će se tim povodom u večernjim satima i u prisutnosti najviših dužnosnika Španije, Evropske unije i članova španske kraljevske obitelji održati velika svečanost.

Španski šef diplomacije Miguel Angel Moratinos je na početku predsjedanja EU-om rekao i kako se Španija nada da će moći ubrzati pristupne pregovore Turske s Evropskom unijom koji već godinama tapkaju u mjestu.

Španija je, primjećuje briselski dopisnik BBC-a, prva zemlja koja će svoja zaduženja dijeliti s novim, stalnim predsjednikom Evropskog vijeća i ministricom vanjskih poslova EU-a.

Madrid je preuzeo rotirajući položaj predsjedavajućeg EU-a, koji je do sada za zemlje članice Unije predstavljao priliku da zablistaju na međunarodnoj pozornici. Španija, međutim, svoja zaduženja dijeli s novim, stalnim predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyem i ministricom vanjskih poslova EU-a Catherinom Ashton.

U kuloarima u Bruxellesu već se priča o razlikama u dnevnom redu svih strana i popriličnoj zbrci u pogledu ovlasti i zaduženja. Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos ističe, međutim, da nikakvog sukoba interesa nema i da je uloga Madrida pomoći evropskom vrhu.

"Španija kao predsjedavajući je tu da im pruži podršku, da im pomaže u pripremi sastanaka i nadopunjuje ono što oni rade . Cijela Unija je donijela odluku da na čelo postavi dvije osobe koje će na jedan mnogo jedinstveniji i integriraniji način predstavljati Evropu u svijetu", kazao je Moratinos.

Provedbu institucionalne reforme EU-a u praksi bit će jedan od ključnih zadataka španskog mandata.

Madrid, međutim, neće moći zaobići ni ekonomske teme, s obzirom da je Evropa u najdubljoj recesiji u posljednjih nekoliko desetljeća, dok je među najteže pogođenima upravo Španija, gdje stopa nezaposlenosti iznosi skoro 20 posto, što je dvostruko više od evropskog prosjeka.

Mnogi zbog toga dovode u pitanje sposobnost Madrida da predvodi borbu za ekonomski oporavak Evrope, ali premijer Jose Luis Zapatero je već predložio radikalno produbljivanje ekonomske unije kako bi se osiguralo provođenje neophodnih reformi.

Na drugim poljima Španija možda ima više izgleda na uspjeh. Tako je saopćeno da će među prioritetima španjolskog mandata biti promocija ravnopravnosti muškaraca i žena i zalaganje za čvršće veze Evrope i Južne i Središnje Amerike.