Financial Times
0

Španija je od Švedske naslijedila više od uobičajenog spiska

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kada je Španija 1. januara od Švedske preuzela mjesto predsjedavajuće članice Evropske unije, naslijedila je mnogo više od uobičajenog spiska ekonomskih i vanjskopolitičkih izazova, piše u ponedjeljak Financial Times.

Španija je prva zemlja koja će stati na čelo Unije od usvajanja Lisabonskog ugovora, koji bi trebalo da ojača proces odlučivanja, ali u izvjesnoj mjeri i da umanji ulogu zemlje koja predsjedava.

Evropska unija sada ima svog prvog stalnog predsjednika Hermana Van Rompuyja, vanjskopolitičkog šefa lady Ashton i predsjednika Evropske komisije Jose Manuel Barroso koji treba da je predstavljaju u svijetu.

Međutim, to ne znači da će vladajući španski socijalisti odoljeti iskušenju da izvuku malo političkog kapitala iz predsjedavanja Unijom.

Zbog toga, nastavlja Financial Times, Španija će sljedećih šest mjeseci energično raditi s drugim članica na provođenju Lisabonskog ugovora u djelo, ali će istovremeno unijeti i neke specifično španske elemente u svoje predsjedavanje, ne bi li se dodvorila domaćem javnom mnjenju.

Na primjer, sljedećeg maja će biti domaćin samitu s južnoameričkim zemljama u Madridu, a planira da organizuje i prvi samit Evropske unije i Maroka.

Ova dva skupa ukazuju na značaj koji Španija pridaje odnosima Evropske unije s njenim sredozemnim susjedima i s njenim bivšim južnoameričkim kolonijama, piše Financial Times, prenosi BBC.