Španija je od Švedske naslijedila više od uobičajenog spiska

F
FENA
4.1.2010. u 10:53
0
0
Španija je od Švedske naslijedila više od uobičajenog spiska
0
Španija je od Švedske naslijedila više od uobičajenog spiska Foto: AP
Kada je Španija 1. januara od Švedske preuzela mjesto predsjedavajuće članice Evropske unije, naslijedila je mnogo više od uobičajenog spiska ekonomskih i vanjskopolitičkih izazova, piše u ponedjeljak Financial Times.
Španija je prva zemlja koja će stati na čelo Unije od usvajanja Lisabonskog ugovora, koji bi trebalo da ojača proces odlučivanja, ali u izvjesnoj mjeri i da umanji ulogu zemlje koja predsjedava.

Evropska unija sada ima svog prvog stalnog predsjednika Hermana Van Rompuyja, vanjskopolitičkog šefa lady Ashton i predsjednika Evropske komisije Jose Manuel Barroso koji treba da je predstavljaju u svijetu.

Međutim, to ne znači da će vladajući španski socijalisti odoljeti iskušenju da izvuku malo političkog kapitala iz predsjedavanja Unijom.

Zbog toga, nastavlja Financial Times, Španija će sljedećih šest mjeseci energično raditi s drugim članica na provođenju Lisabonskog ugovora u djelo, ali će istovremeno unijeti i neke specifično španske elemente u svoje predsjedavanje, ne bi li se dodvorila domaćem javnom mnjenju.

Na primjer, sljedećeg maja će biti domaćin samitu s južnoameričkim zemljama u Madridu, a planira da organizuje i prvi samit Evropske unije i Maroka.

Ova dva skupa ukazuju na značaj koji Španija pridaje odnosima Evropske unije s njenim sredozemnim susjedima i s njenim bivšim južnoameričkim kolonijama, piše Financial Times, prenosi BBC.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: