Kim vs Trump
4

Moon: Ne smije biti vojne akcije SAD-a bez pristanka Južne Koreje

FENA
Moon Jae-in, predsjednik Južne Koreje (Foto: EPA)
Moon Jae-in, predsjednik Južne Koreje (Foto: EPA)
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je danas da se sjevernokorejska nuklearna kriza mora "riješiti apsolutno mirnim putem" i da ne smije biti vojnih poteza SAD-a bez pristanka Južne Koreje.

Moon, liberal koji se zalaže za saradnju s Pyongyangom, to je poručio u govoru koji je emitovan na nacionalnoj televiziji povodom godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonijalne vladavine, prenosi agencija AP.

Južnokorejski predsjednik je istakao da će njegova vlada na sve načine pokušati da spriječi još jedan rat na Korejskom poluostrvu.

Pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje bi se trebalo riješiti apsolutno mirnim putem, a vlade Južne Koreje i SAD-a nemaju različite stavove o tome - rekao je on.

Po njegovim riječima, Sjeverna Koreja bi mogla da stvori uslove za dijalog time što će odustati od dodatnih nuklearnih i raketnih proba, pri čemu je naglasio da bi rješavanje sjevernokorejske prijetnje moglo da počne zamrzavanjem nuklearnog oružanog programa te zemlje.

Moon je zaključio da njegova vlada dijeli stav s Washingtonom da je svrha oštrih sankcija i snažnog pritiska na Sjevernu Koreju - da se Pyongyang dozove za pregovarački stol.