{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguća zabrana prodaje telekomunikacijske opreme Iranu

S
3.2.2012. u 19:44
0
2
Moguća zabrana prodaje telekomunikacijske opreme Iranu
0
Moguća zabrana  prodaje telekomunikacijske opreme Iranu
Vlade EU mogle bi da zabrane prodaju telekomunikacione opreme Iranu narednih mjeseci u okviru novih sankcija koje razmatraju eksperti u Briselu.
Diplomate EU rekle su u petak da je 27 članica bloka postiglo sporazum u vezi sa opremom koju bi iranske vlasti mogle da koriste za monitoring antivladinih aktivista.

Nova runda sankcija mogla bi da uključi povećanje broja zvaničnika kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjene vize u okviru programa EU zbog kršenja ljudskih prava u zemlji.

Diplomate su naglasile da su ove mjere odvojene od napora EU da se izvrši pritisak na Teheran zbog nuklearnog programa zemlje sankcijama čija su meta finansijski i sektor naftne industrije.

"Postoji politički sporazum da se u novu rundu sankcija uključi mehanizam zabrane kupovine i prodaje telekomunikacione opreme koja se može koristiti za presretanje poruka ili špijuniranje", rekao je jedan diplomata.

Diskusije o mjerama na ekspertskom nivou nastaviće se narednih sedmica, rekle su diplomate, a još nema datuma za postizanje konačnog sporazuma ili za implementaciju.

Jedan diplomata je rekao da bi EU mogla da uvede novi paket sankcija u aprilu.

EU uvela je sankcije protiv 61 iranskog zvaničnika u okviru programa sankcija zbog kršenja ljudskih prava. Neke zemlje su oprezne u vezi sa proširenjem liste strahujući da imena pojedinaca nisu dovoljan dokaz.

Iran se posljednjih mjeseci našao na udaru kritika UN zbog kršenja ljudskih prava.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: