{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguća zabrana prodaje telekomunikacijske opreme Iranu

S
3.2.2012. u 19:44
0
2
Moguća zabrana prodaje telekomunikacijske opreme Iranu
0
Moguća zabrana  prodaje telekomunikacijske opreme Iranu
Vlade EU mogle bi da zabrane prodaju telekomunikacione opreme Iranu narednih mjeseci u okviru novih sankcija koje razmatraju eksperti u Briselu.
Diplomate EU rekle su u petak da je 27 članica bloka postiglo sporazum u vezi sa opremom koju bi iranske vlasti mogle da koriste za monitoring antivladinih aktivista.

Nova runda sankcija mogla bi da uključi povećanje broja zvaničnika kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjene vize u okviru programa EU zbog kršenja ljudskih prava u zemlji.

Diplomate su naglasile da su ove mjere odvojene od napora EU da se izvrši pritisak na Teheran zbog nuklearnog programa zemlje sankcijama čija su meta finansijski i sektor naftne industrije.

"Postoji politički sporazum da se u novu rundu sankcija uključi mehanizam zabrane kupovine i prodaje telekomunikacione opreme koja se može koristiti za presretanje poruka ili špijuniranje", rekao je jedan diplomata.

Diskusije o mjerama na ekspertskom nivou nastaviće se narednih sedmica, rekle su diplomate, a još nema datuma za postizanje konačnog sporazuma ili za implementaciju.

Jedan diplomata je rekao da bi EU mogla da uvede novi paket sankcija u aprilu.

EU uvela je sankcije protiv 61 iranskog zvaničnika u okviru programa sankcija zbog kršenja ljudskih prava. Neke zemlje su oprezne u vezi sa proširenjem liste strahujući da imena pojedinaca nisu dovoljan dokaz.

Iran se posljednjih mjeseci našao na udaru kritika UN zbog kršenja ljudskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: