Jačanje sankcija
0

EU zabranila uvoz iranske sirove nafte i naftnih proizvoda

FENA
Evropska unija u ponedjeljak je pojačala sankcije protiv Irana uvođenjem embarga na iransku naftu i naftne proizvode te zamrzavanjem imovine iranske središnje banke unutar Unije.

Odluku je donijelo Vijeće za vanjske poslove, koje čine ministri vanjskih poslova zemalja članica.

"Vijeće je zabranilo uvoz iranske sirove nafte i naftnih proizvoda. Zabrana se odnosi na uvoz, kupovinu i transport tih proizvoda te finansija i osiguranja koji su s tim povezani. Već zaključeni ugovori mogu se provoditi do 1. jula 2012. godine", kaže se u zaključcima ministarskog sastanka.

Odluka uključuje i zabranu sklapanja novih ugovora između evropskih zemalja i iranskog naftnog sektora. Zabrana uvoza nafte mogla bi teško pogoditi Iran, koji 20 posto svoje nafte prodaje zemljama članicama EU-a.

Među evropskim zemljama nije bilo lako doći do kompromisa jer su neke od njih poput Grčke ili Španije kupovale naftu od Irana po vrlo povoljnim uvjetima.

Jačanjem sankcija EU-a upućuje se snažna poruka Iranu da se vrati za pregovarački stol u vezi s razvojem njegovog nuklearnog programa. Međunarodna agencija za atomsku energiju i zapadne zemlje sumnjiče Iran da pod krinkom civilnih aktivnosti pokušava proizvesti atomsku bombu.

EU također nastoji uvjeriti azijske zemlje, koje su glavni kupci iranske nafte, da također smanje svoj uvoz.

Unija je donijela i mjere koje imaju za cilj onemogućiti finansiranje iranskog nuklearnog programa.