{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel sprema zabranu uvoza iranske nafte

S
23.1.2012. u 07:56
0
8
Brisel sprema zabranu uvoza iranske nafte
0
Brisel sprema zabranu uvoza iranske nafte
Članice EU tokom dana će, kako se očekuje, usaglasiti nove ekonomske sankcije protiv Irana povodom njegovog nuklearnog programa, uključujući zabranu uvoza nafte iz ove zemlje.
Nove sankcije uslijedit će poslije finansijskih mjera koje je uoči Nove godine potpisao predsjednik SAD Barack Obama i odnosiće se uglavnom na naftni sektor, koji čini oko 90 odsto iranskog izvoza u EU. Evropa je drugi najveći kupac iranske nafte, poslije Kine.

"Želimo da shvate da ovo sada postaje veoma ozbiljno", izjavio je jedan evropski diplomata.

Zapadne zemlje vjeruju da Iran pokušava da napravi nuklearnu bombu, a Teheran tvrdi da njegov atomski program služi samo za proizvodnju električne energije.

Pored naftnog embarga, očekuje se da će mjere EU obuhvatiti i sankcije protiv iranske centralne banke i zabranu trgovanja zlatom sa iranskom Vladom, navode diplomate.

Primjena evropskih sankcije vjerovatno će ići sporo, pošto su pojedine evropske zemlje, poput Grčke, zatražile duži grace period da bi ograničile posljedice po svoje ekonomije.

Grčka je veoma zavisna od iranske nafte i pokriva skoro četvrtinu svojih potreba naftom iz te zemlje. Vlada u Atini tvrdi da joj je potrebno vrijeme za pronalaženje alernativnih izvora.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova zemalja EU na sastanku u Briselu dogovoriti fazno uvođenje embarga i dozvoliti da postojeći ugovori budu ispunjavani još nekoliko mjeseci, najvjerovatnije do 1. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: