Zbog nuklearnog programa
0

Evropski lideri traže uvođenje novih sankcija Iranu

FENA
Evropska unija je potvrdila u petak da će razmotriti uvođenje novih sankcija Iranu krajem januara ako Teheran ne bude sarađivao s međunarodnom zajednicom po pitanju svog kontroverznog nuklearnog programa, dok neke zemlje traže naftni embargo.

Treba razmotriti "uvođenje dodatnih mjera protiv Irana" upozorili su evropski lideri, po završetku samita u Bruxellesu.

U tekstu saopćenja se ne precizira priroda ovih sankcija, ali su ministri vanjskih poslova prošle sedmice dali do znanja da bi se mogle odnositi na energiju.

Mogle bi biti usvojene najkasnije krajem januara, na sljedećem skupu evropskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, precizira se u saopćenju.

Prije sedam dana, EU je odlučila da kazni 180 iranskih firmi i građana koji su povezani s nuklearnim programom. Sankcije se sastoje od zamrzavanja imovine i zabrane izdavanja viza. One su također bile dodatak na brojne druge sankcije.

Nedavni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iznio je sumnje zapadnjaka da Teheran, uprkos svojim demantijima, radi na proizvodnji atomskog oružja, podsjetili su evropski lideri.

Oni su također jednoglasno osudili "napade" na britanska diplomatska predstavništva u Iranu. Izrazili su žaljenje što iranska vlada nije ispunila međunarodne obaveze u domenu zaštite diplomatskog osoblja.