Svijet
0

Kasemi: EU neće uvesti sankcije na iransku naftu

FENA
Rustam Kasemi
Rustam Kasemi
Evropska unija (EU) "definitivno" neće uvesti sankcije na iranski izvoz nafte, jer bi takve mjere oštetile svjetsko tržište nafte, izjavio je iranski ministar za naftu Rustam Kasemi u nedjelju.

Lideri EU-a pozvali su u petak na uvođenje daljnjih sankcija protiv Irana do kraja januara u naporima da povećaju pritisak na Teheran zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa.

"Naša politika je održiva opskrba Evrope naftom. Iran je veliki proizvođač nafte i bilo kakve sankcije na izvoz nafte oštetile bi svjetsko tržište, rekao je Kasemi na pres konferenciji", prenosi Reuters.

Prošle sedmice, ministri vanjskih poslova EU-a dogovorili su uvođenje novih sankcija na iranske energetske, transportne i bankarske sektore.

Iranu su već četiri puta uvedene UN-ove i međunarodne sankcije, jer ne želi zaustaviti svoje osjetljive nuklearne aktivnosti, za koje SAD i njeni saveznici tvrde da imaju za cilj izradu atomske bombe.

Teheran negira ove tvrdnje i navodi da mu je potrebna nuklearna tehnologija za proizvodnju električne energije.

Iranske vlasti kažu da sankcije nisu utjecale na iransku ekonomiju i odbile su zahtjeve Vijeća sigurnosti UN-a da zaustave rad s nuklearnom energijom. "Nama ne bi bio problem da zamijenimo evropsko tržište nafte za neko drugo", rekao je Kasemi.