Policija u Dubaiju
0

Moguć nalog za hapšenje Benjamina Netanyahua

SRNA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Ukoliko budu pronađeni dokazi da je izraelska obavještajna služba Mossad odgovorna za ubistvo višerangiranog zvaničnika palestinske islamističke organizacije Hamas Mahmouda al Mabhouha Dubai će izdati nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanyahua, rekao je šef policije Dubaija Dahi Khalfan Tamim.

Mabhuh je bio povezan sa ogrankom Hamasa "Brigade Al akse" i prema izraelskim izvorima bio je vodeći krijumčar naoružanja iz Irana u Pojas Gaze. Umro je pod misterioznim okolnostima u Dubaiju 20. januara. Hamas za njegovu smrt u hotelu u Dubaiju tokom proteklog mjeseca krivi Izrael - prenose lokalni mediji.

Policija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) saopštila je da sumnja  da je strana "kriminalna banda" ubila Mabhouha u njegovoj hotelskoj sobi i da je u toku istraga o mogućoj umiješanosti Mossada.

Šef policije Dubaija rekao je da bi šef izraelske vlade lično trebao da odgovara ukoliko se dokaže da je Mossad umiješan.

"Izraelski premijer Benjamin Netanyahu biće prvi koji će biti tražen, jer bi on bio jedan od onih koji su potpisali odluku za Mabhouhovu likvidaciju u Dubaiju. Izdaćemo nalog za njegovo hapšenje", rekao je Tamim, a prenosi dnevnik National Daily.

On nije dao nikakve naznake da policija ima dokaze protiv Mossada, ali u njegovim komentarima ogleda se uvjerenje koje vlada u muslimanskim zemljama da je Izrael likvidirao Mabhouha, koji je osamdesetih godina tokom palestinskog ustanka organizovao zarobljavanje izraelskih vojnika.

Kao i većina arapskih zemalja UAE nema diplomatske veze sa jevrejskom državom i Izraelcima se redovno odbijaju ulazne vize.
Tokom protekle godine nije odobrena viza izraelskom teniseru Shaharu Piru da učestvuje na turniru u Dubaiju.

Međutim, UAE ima poslovne veze sa izraelskim kompanijama dok su dočekivani i zvaničnici jevrejske države. Tokom proteklog mjeseca izraelski ministar za infrastrukturu Uzi Landau prisustvovao je konferenciji o energetici u UAE i to je prva slična posjeta nekog zvaničnika jevrejske države.