Svijet
0

MMF želi biti siguran da će eurozona finansirati Grčku

FENA
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer je saopćio kako mora biti siguran da će se reforme u Grčkoj provesti i da će ih finansirati članice eurozone, prije no što isplati svoj dio iduće tranše pomoći Atini.

"Za dobru ocjenu postojećeg programa s Grčkom, što znači odobrenje nove isplate, potrebno je da izvršni odbor MMF-a zaključi da se program izvršava i da je finansiran", rekao je vršitelj dužnosti čelnika MMF-a John Lipsky na konferenciji za štampu.

Grčki parlament treba 28. juna glasati o paketu reformi i mjerama štednje kako bi Atina mogla nastaviti ispunjavati obaveze nakon što nije realizirala ciljeve fiskalne konsolidacije dogovorene prošle godine s MMF-om i predstavnicama eurozone u zamjenu za finansijsku pomoć.

Lipsky je nakon razgovora s ministrima finansija eurozone podsjetio da su grčke vlasti pristale na paket mjera koje će omogućiti izvršenje programa i napomenuo da eurozona također treba jamčiti da će nastaviti finansirati Grčku.

"Mi svi ćemo tražiti garancije da je program finansiran, a to uključuje garancije naših partnera iz eurogrupe da su na raspolaganju odgovarajuća finansijska sredstva", rekao je Lipsky, prenijele su agencije.

"To mora biti učinjeno prije no što krenemo dalje i nadamo se da će ti uvjeti biti spremno ispunjeni".