Svijet
0

MMF pušta novu tranšu zajma Grčkoj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je u Washingtonu kako je odlučio da pusti Grčkoj sljedeću tranšu od 3,2 milijarde eura (4,6 milijardi dolara), ali je upozorio da ne smije da bude "ni najmanjeg zastoja" u realizaciji program reformi te zemlje.

Iznos odobren u petak navečer dio je prošlogodišnjeg paketa pomoći od 110 milijardi eura koji su prezaduženoj Grčkoj odobrili Evropska unija (EU) i MMF. Njegova isplata dolazi u vrijeme kada lideri EU i banke rade na osmišljavanju novog paketa koji bi doprinio finansiranju potreba Atine do 2014. godine.

Lideri EU nastoje da u taj plan uključe i privatne kreditore koji bi trebalo da dobrovoljno pristanu na kupovinu novih grčkih obveznica s dužim rokom dospjeća kako bi bio spriječen prinudni bankrot te članice eurozone, prenosi AFP.

"Održivost grčkog duga u odsudnoj mjeri zavisi od blagovremenog i energičnog provođenja programa prilagođavanja, bez i najmanjeg posustajanja, i nastavka podrške evropskih partnera i uključivanja privatnog sektora", izjavila je izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Lagarde je ukazala da je pomoć za spasavanje Grčke "dala značajne rezultate" i da Fond prognozira da će se ta zemlja vratiti pozitivnom ekonomskom rastu u prvoj polovini 2012.

"Fiskalni deficit je smanjen, ekonomija se uravnotežuje i konkurentnost se postepeno poboljšava", izjavila je Lagarde, dodavši da, ipak, ostaju znatni politički izazovi.

Kako je rekla, potrebno je još rada na smanjenju fiskalnog deficita i povećanju ekonomske produktivnosti kako bi ponovo bio uspostavljen rast grčke privrede.

U saopćenju MMF-a je ukazano da Grčka mora da riješi pitanje visokih plata u javnom sektoru, mogućnosti zatvaranja neefikasnih državnih firmi i široko rasprostranjenog izbjegavanja plaćanja poreza. Fond je ocijenio da vladin plan privatizacije - koji je jedan od zahtijeva MMF i EU radi pribavljanja vladinog prihoda - predstavlja "ključni korak ka podsticanju investicija i rasta", kao i smanjenju državnog duga.

"Mada je cilj prodaje 50 milijardi eura vrijedne državne imovine do 2015. veoma ambiciozan, formiranje jedne nezavisne agencije za privatizaciju trebalo bi da pomogne transparentnom i pravovremenom ostvarenju tog cilja", ukazano je u saopćenju.

MMF također navodi neophodnost reformi visokih poreza na rad i "neefikasnog pravosudnog sistema". Fond je upozorio da grčke banke moraju da povećaju svoj kapital. Ukazano je, međutim, da je od "ključnog" značaja da Evropska centralna banka (ECB) nastavi da osigurava likvidnost za finansijski sistem Grčke.

Zajam od 30 milijardi eura za Grčku u okviru prošlogodišnjeg zajedničkog paketa od 110 milijardi eura, najveći je koji je MMF ikada odobrio za neku zemlju. Novom tranšom od 3,2 milijarde eura MMF je do sada Grčkoj pustio ukupno 17,4 milijarde eura iz tog trogodišnjeg programa.