{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF smatra da Grčka treba restrukturirati dug

F
17.4.2011. u 10:19
0
0
MMF smatra da Grčka treba restrukturirati dug
0
MMF smatra da Grčka treba restrukturirati dug
Foto: AP
Međunarodni monetarni fond (MMF) vjeruje da je dug Grčke neodrživ i rekao je evropskim vladama i dužnosnicima Evropske središnje banke da Atina treba razmotriti restrukturiranje duga do iduće godine, izvijestio je u nedjelju The Wall Street Journal u svom online izdanju, citirajući izjave tri dužnosnika upoznata sa situacijom.
"MMF smatra da je stanje duga u Grčkoj neodrživo", rekao je jedan od tih dužnosnika, koji ima izravne spoznaje o tom pitanju, za Dow Jones Newswires.

"Visoki dužnosnici (MMF-a) rekli su uključenim stranama da restrukturiranje treba uskoro razmotriti", uključujući Evropsku komisiju i vlade eurozone.

Glasnogovornik MMF-a William Murray je opovrgnuo da je Fond preporučio restrukturiranje cijelog grčkog duga, uključujući i dio u posjedu privatnih vjerovnika. MMF je objavio da je razmotrio produljenje rasporeda otplate kredita za Atinu, što je oblik restrukturiranja.

Drugi dužnosnik je rekao da su brojni visoki dužnosnici eurozone, uključujući i ministre financija, iznijeli slična stajališta Evropskoj središnjoj banci (ECB), ali odgovor je bio da "o takvim pitanjima ne treba otvoreno raspravljati".

"ECB je apsolutno protiv bilo kakvog oblika restrukturiranja zbog zaraznih strahova. Francuska je također protiv toga", rekao je drugi dužnosnik.

Prvi dužnosnik je kazao kako MMF vjeruje da dospijeće grčkih obveznica mora biti "znatno produljeno kao minimalni prvi korak". Smanjenje glavnice koju Atina mora isplatiti svojim vjerovnicima također se može ispitati, rekao je dužnosnik.

MMF će najvjerojatnije produljiti rok otplate za oko 30 milijardi eura koje je dao Grčkoj, s tri na sedam godina kako bi se uskladio s produljenjem koje je eurozona odobrila Grčkoj prošloga mjeseca, rekao je drugi službenik.

MMF je sklon mogućnosti prebacivanja njegova programa kreditiranja Grčke iz 'stand-by' fonda za pozajmice, koji obično ima rok otplate tri godine, u prošireni fond s rokom otplate do 10 godina. Izvršni odbor MMF-a o toj tranziciji još nije glasao.

Prošireni fond za zajmove koristila je Argentina. Takvo reprogramiranje otplate duga zapravo je vrsta "mekog" restrukturiranja, navodi WSJ, prenosi Hina.

Ukupni je dug Grčke na kraju prošle godine iznosio oko 340 milijardi eura. Oko 80 milijardi eura drže grčke banke i fondovi, te 50 milijardi eura ECB. EU i MMF su do sada dali Grčkoj oko 50 milijardi eura, kao dio zajma za sanaciju od 110 milijardi eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: