Svijet
0

MMF: Grčki plan nije program "oštre štednje"

FENA
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Zgrada MMF-a u Washingtonu
Kontroverzni plan koji je sinoć usvojen u grčkom parlamentu nije program "oštre štednje", saopćio je Međunarodni monetarni fond.

Vršilac dužnosti generalnog direktora MMF-a John Lipsky izjavio je da se "program često u štampi naziva 'planom oštre štednje', ali to je u suštini program strukturalnog prilagođavanja, koji ima za cilj da riješi osnovne probleme grčke privrede, među kojima je prvi nedovoljna konkurentnost", prenijela je agencija AFP.

MMF posljednjih godina izbjegava da koristi riječ "oštra štednja", posebno nakon reakcije na azijsku finansijsku krizu krajem devedesetih godina prošlog vijeka kada je ta institucija došla na glas kao "bezdušna", prenio je AFP.

Plan koji su sinoć usvojili poslanici u grčkom parlamentu ima za cilj da do 2015. smanji državnu potrošnju za 28,4 milijarde eura i spriječi bankrot te zemlje, koji bi mogao da destabilizuje čitavu eurozonu.

Grčki parlament je usvojio mjere pod pritiskom Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi ta država dobila petu tranšu finansijske pomoći, odobrene lani u ukupnom iznosu od 110 milijardi eura.

Mjere štednje bi na kraći rok mogle da otežaju svakodnevni život Grka, ali MMF ističe da su one neophodne da bi se popravilo finansijsko stanje te prezadužene zemlje.