{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF pozvao Španiju i Italiju da zatraže pomoć

F
18.10.2012. u 21:22
7
3
MMF pozvao Španiju i Italiju da zatraže pomoć
7
MMF pozvao Španiju i Italiju da zatraže pomoć
Međunarodni monetarni fond pozvao je uoči europskog summita Španiju i Italiju da zatraže pomoć eurozone kako bi se riješila dužnička kriza.
Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard izjavio je u razgovoru za italijanski Corriere della Sera da je eurozona na korak do toga da usvoji sve potrebne mjere koje će Španiji i Italiji omogućiti da se nastave zaduživati na tržištima i istodobno provoditi bolne ekonomske reforme.

"U kratkoročnoj perspektivi bilo bi ključno sastaviti plan za te dvije zemlje na rubu eurozone", izjavio je Blanchard.

"To bi uključivalo nastavak procesa prilagodbe u samim zemljama, ali i jamstvo da se mogu finansirati. Uvjet bi bilo njihovo poštivanje preuzetih obveza", dodao je glavni ekonomist MMF-a.

"Gotovo smo ostvarili taj cilj ali još nismo došli do kraja", naglasio je Blanchard.

Visoki izvori u Španiji i eurozoni naznačili su da se Madrid u narednim sedmicama od evropskog kriznog fonda sprema zatražiti preventivnu kreditnu liniju, što bi Evropskoj centralnoj banci omogućilo da počne kupovati španske državne obveznice, nakon što Španija pristane na odgovarajuće uvjete.

Italijanski premijer Mario Monti je prošle sedmice rekao da bi španski zahtjev bio dovoljan da umiri tržišta. Pritom je u više navrata isticao da Rimu pomoć nije potrebna.

Njemački otpor odobravanju preventivne kreditne linije Španiji kopni, tvrdi izvor u kontaktu s vodećim njemačkim dužnosnicima, napominjući ipak da odluka vjerojatno neće biti donesena prije 12. novembra i sastanka ministara finansija Evropske unije, a možda i kasnije.

Španija je poručila da kreditna linija, čiji se iznos procjenjuje na oko 50 milijardi eura, ne bi smjela biti popraćena dodatnim uvjetima budući da ispunjavaju sve evropske preporuke o smanjenju proračunskog deficita i ekonomskim reformama, prenosi business.hr.

Visoki izvor u eurozoni koji na visokoj razini sudjeluje u pregovorima o dužničkoj krizi istaknuo je ipak da bi Madridu mogao biti postavljen zahtjev o reformi mirovinskog sustava. Sporna je odredba o povezivanju rasta mirovina s inflacijom koju ekonomisti smatraju neodrživim fiskalnim teretom.

Čelnici Evropske unije će na dvodnevnom summitu raspravljati o koracima u smjeru uspostave jedinstvenog supervizora za banke, a na dnevnom će se redu naći i prijedlozi o tješnjoj integraciji eurozone. Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble predložio je da eurozona imenuje povjerenika za valute koji bi imao pravo veta na proračune zemalja članica.

Procjenjuje se da na predstojećem summitu neće biti donesene nikakve konkretne odluke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: