Svijet
0

Italija se zadužila za 6,5 milijardi eura uz znatno nižu cijenu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Italija se danas zadužila za 6,5 milijardi eura uz znatno nižu cijenu, pokazali su rezultati najnovijih aukcija srednjoročnog i dugoročnog duga, navodeći na zaključak da su napetosti popustile na financijskim tržištima eurozone.

Italija je danas prodala 4,0 milijarde eura obveznica s rokom dospijeća 2015. godine, uz znatno nižu kamatnu stopu od 2,75 posto, u odnosu na 4,65 posto koliko je iznosila na prethodnoj aukciji, objavila je italijanska centralna banka.

Prodala je i 1,5 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja 2026. godine, uz kamatnu stopu od 5,32 posto, dok je na prethodnoj sličnoj aukciji bila primorana ulagačima platiti 5,9 posto.

Zadužila se i za daljnjih 1,0 milijardu eura s rokom vraćanja 2017. godine, također uz nižu cijenu, odnosno kamatu od 3,71 posto, u usporedbi sa 4,60 posto na prethodnoj sličnoj aukciji.

Potražnja za obveznicama bila je trostruko veća od ponuđenog iznosa, navodi se dalje u saopćenju italijanske centralne banke.

Rezultati aukcije nisu iznenađenje nakon pozitivne odluke njemačkog ustavnog suda koji je dao zeleno svjetlo novom evropskom kriznom fondu - Evropskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), prenosi poslovni dnevnik.

Za popuštanje napetosti na financijskim tržištima zaslužna je i Evropska centralna banka (ECB) koja je prošle sedmice objavila novi program kupnje obveznica posrnulih članica eurozone.

Riječ je o programu kojim se želi pomoći sniziti visoke troškove zaduživanja prezaduženih zemalja poput Italije i Španije.

Dašak optimizma nudi i najnoviji mjesečni bilten ECB-a u kojem se, među ostalim, za Italiju i Španiju kaže da će njihovi javni dugovi u BDP-u biti održivi i da će se u određenom trenutku smanjiti budu li njihove vlade uspješno ispunjavale svoje ciljeve fiskalne konsolidacije.

Ključni je uvjet da vlade u Rimu i Madridu postignu strukturno uravnotežene proračune u srednjoročnom razdoblju, kao što nalaže Pakt o stabilnosti i rastu, stoji u danas objavljenom bančinom biltenu za septembar.

"Izravna posljedica neispunjenih fiskalnih ciljeva bit će značajno povećanje rizika u vezi održivosti duga", ističe se u biltenu.