{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Misija NATO-a u Libiji neće biti okončana do kraja borbi

F
4.10.2011. u 21:26
0
7
Misija NATO-a u Libiji neće biti okončana do kraja borbi
0
Misija NATO-a u Libiji neće biti okončana do kraja borbi
Foto: Reuters
Misija NATO-a u Libiji neće biti okončana sve dok borbe traju, uključujući i one u rodnom grasdu Muamera Gadafija, Sirtu, izjavio je u utorak američki ministar odbrane Leon Panetta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Sve dok se borbe nastavljaju u Libiji vjerujem da će se NATO-va misija nastaviti", izjavio je Panetta uoči sastanka s ministrima odbrane NATO-a u ovoj sedmici u Bruxellesu, prenosi AP.

Revolucionarne snage uz podršku zračnih udara NATO-a osvojile su Tripoli i veći dio zemlje, ali su sedmicama u blokadi pred Sirtom i Bani Walidom. Zračni udari NATO-a nastavljeni su po uporištima Gadafijevih lojalista.

Antigadafijevi borci pokrenuli su ofanzivu na Sirte prošlog mjeseca, ali su naišli na žestok otpor lojalista režimu koji su se zabarkadirali u gradu. Borba za taj grad postala je ključna tačka u naporima na poražavanju tvrdokornih pristalica Gadafija, čije je boravište nepoznato i više od sedmicu dana od pada Tripolija.

Libijske revolucionarne snage ispalile su rakete na zapadni dio Sirtea u utorak, dok je na stotine mještana napustilo grad bježeći pred borbama.

"Mislim da se borbe moraju okončati prije povlačenja NATO-a. Oni ne mogu nastaviti s ovakvim tempom borbi i moraju se vratiti vladavini i drugim pitanjima od ključnog značaja za uspostavu stabilnosti", izjavio je Panetta novinarima koji su putovali s njim prema Bliskom istoku i Evropi.

Panetta je kazao da će imati bolje odgovore o dužini NATO-ve misiji u Libiji kada se sastane s ostalim ministrima odbrane NATO-a ove sedmice u Bruxellesu.

Vodeći američki vojni zapovjednik u Africi izjavio je za Associated Press prošle sedmice kako vjeruje da se vojna misija u Libiji primiče kraju.

Panetta je zvučao opreznije. Kazao je da je NATO ostvario veliki napredak u libijskoj misiji, ali da, dok je trend dobar, još ima toga da se učini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: