|

Ministri ne mogu na odmor u inostranstvo

Ministri ne mogu na odmor u inostranstvo
0
S
SRNA
9.2.2011. u 12:44
0
komentara
0

dijeljenja
Ministri ne mogu na odmor u inostranstvo Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zabranio je danas francuskim ministrima da na odmor odlaze na neko drugo mjesto osim u Francuskoj, nakon što je otkriveno da su premijer i ministar vanjskih poslova u decembru bili na odmorima u Egiptu i Tunisu.
"Ubuduće, članovima Vlade destinacija za odlazak na odmor mora da bude Francuska", rekao je Sarkozy na sastanku Vlade, dan nakon što je otkriveno da je premijer Francois Fillon proveo odmor u Egiptu kao gost administracije predsjednika Hosnija Mubaraka.

Sarkozy je istakao da će ministrima biti dozvoljeno da prihvate poziv za odlazak na odmor u inostranstvo nakon što bude utvrđeno da li je to u skladu sa inostranom politikom Francuske.

Prema Sarkozyjevim riječima, procijene će vršiti premijer i diplomatska ćelija unutar predsjedničke kancelarije.

Pitanje o moralnosti francuske Vlade postavljeno je, nakon što je otkriveno da je ministar inostranih poslova Michele Alliot-Marie provela odmor u decembru u Tunisu, uprkos tome što su se u to vrijeme u toj zemlji održavale demonstracije.

Alliot-Marie i njen suprug, koji je zvaničnik vlade zadužen za odnose sa parlamentom, koristili su u dva navrata privatni avion biznismena Aziza Mileda tokom njihovog boravka u Tunisu.

Prvi put su avionom išli iz Tunisa u hotel u "Tabarki" na sjevernoj obali te zemlje, a kasnije za odlazak u Tozer na jugozapadu.

Miled je biznismen koji je u poslovnim vezama sa Ben Alijevim zetom Slimom Chihoubom. On je i vlasnik hotela "Tabarka" u kojem je francuski bračni par provodio odmore.

Fillon i njegova porodica boravili su u gradu Asuanu u periodu između 26. decembra i 2. januara. Tokom boravka koristili su vladin avion radi odlaska u Abu Simbel, gdje se nalazi čuveni hram.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.