Odbija dati ostavku
0

Francuska ministrica odbrane odmarala u Tunisu tokom nemira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska ministrica odbrane Michelle Alliot-Marrie izjavila je da žali što je njen odmor u Tunisu za vrijeme nemira "šokirao javnost" ali odbija da podnese ostavku pod pritiskom političkih protivnika.

Nakon što je priznala da je putovala u Tunis privatnim avionom u vlasništvu biznismena koji je navodno blizak s rođacima zbačenog diktatora Zine El Abedina Ben Alija, socijalisti su pozvali Alliot-Marrie da podnese ostavku, prenosi AFP.

"Jasno mi je da je moje putovanje šokiralo javnost", rekla je Alliot-Marrie u intervjuu za izdanje lista Le Parisien od ponedjeljka, dodavši da "ne dolazi u obzir" da dok je ministrica ponovo putuje privatnim avionom "pod bilo kojim uslovima".

"Međutim ova kontroverza me ne odvraća od moje misije kao ni napadi socijalista (opozicije)", insistirala je Alliot-Marrie.

Ona je negirala da biznismen Aziz Miled ima bilo kakve veze s režimom Ben Alija i naglasila je da on ništa nije tražio zauzvrat za njen prevoz svojim avionom.

Ipak, njeni kritičari kažu da ministar mora uvijek biti iznad i izvan bilo kakvih sumnji.

Pritisci na Alliot-Marrie povećali su se u nedjelju nakon što je list Le Nouvel Observateur objavio članak u kome navodi da je ona još jednom putovala avionom istog biznismena, ovoga puta tokom odmora u decembru, kada je "ustanak" već počeo.

Ona je kazala da se prezaposleni ministri "moraju ponekad i odmarati i u tom trenutku zaborave na svoju funkciju".

"Bila je to greška, sada mi je to jasno i duboko žalim zbog toga što sam samo obraćala pažnju na prijateljske odnose", rekla je Alliot-Marrie.

Ove kritike se pojavljuju u veoma delikatnom trenutku kada se Francuska optužuje da je sporo reagovala na proteste u Tunisu i da je bila popustljiva prema autoritarnom režimu Ben Alija.

Francuska je imala veoma bliske odnose s Ben Alijem tokom 23 godina njegove vlasti, ali odmah nakon što je svrgnut predsjednik, Nicolas Sarkozy je podržao proteste i odbio da mu Francuska pruži utočište.