Svijet
0

Tuniski ministar vanjskih poslova podnio ostavku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tuniski ministar vanjskih poslova Ahmed Unais podnio je ostavku u nedjelju, navodi se u službenom saopćenju koje je prenijela agencija TAP.

Unais (75), diplomat u mirovini, pridružio se tranzicijskoj vladi koju je 27. januara formirao premijer Mohamed Gannouchi.

U prvoj vladi nacionalnoj jedinstva, čiji je sastav saopćen 17. januara, bio je imenovan za državnog tajnika u ministarstvu vanjskih poslova. Kako su priopćili diplomatski izvori, Unais je svega nekoliko dana još proveo na dužnosti nakon povratka iz posjete Francuskoj 4. februara.

Zaposleni u ministarstvu vanjskih poslova organizirali su 7. februara protest ispred zgrade ministarstva zahtijevajući ostavku šefa diplomacije, nakon čega je on uzeo osobne stvari i otišao, prenio je AFP.

U Parizu je Unais hvalio svoju francusku kolegicu Michelle Alliot-Marie da je "iznad svega prijateljica Tunisa" u trenutku kada se ona suočavala s pozivima da podnese ostavku nakon priznanja da je koristila privatni avion, vlasništvo jednog tuniskog biznismena s navodnim vezama s režimom svrgnutog predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija.

Ben Ali, koji se nalazio na vlasti 23 godine, pobjegao je u Saudijsku Arabiju 14. januara nakon nekoliko sedmica protesta zbog siromaštva, korupcije i političke represije na kojima je bilo žestokih okršaja građana s policijom, dok su deseci ljudi poginuli.