Komentari (6)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Doista, Egipat i Libija imaju stjenovit odnos, jer nepredvidljiva Gadafi preuzeo vlast od kralja Idriza u rujnu 1969.\"Libija je energija imovine dati unutarnje bogatstvo da Egipat nema, iako je ovih resursa i učiniti zemlju atraktivna meta\", istaknuo Stratfor. \"Dolazeći iz vlastite političke krize, Egipat doživljava buđenje u arapskom svijetu i javlja se žele ponovno uspostaviti svoj utjecaj sljedećih godina poslije izoliranosti ...\"U slučaju Libija, Egipat pokušava pozicionirati kao regionalna sila koja vanjskom svijetu se mora osloniti na posluju u zemlji.\" http://www.upi.com/Top_News/Special/2011/03/09/Egypt-aids-Libyan-rebels-against-Gadhafi/UPI-42161299696518/
\"Za Egipat vojnim vladarima, to će također biti način da bi se preusmjerila paznja javnosti daleko od domaćih problema i pokazati nadležnom pravilo u jednom području gdje su zaista stručnjak: vojnu intervenciju.\"U smislu, ustanak uzrokovaov iidealne uvjete za širenje Egipta vojnu ulogu u regiji. To oslabljena politička struktura zemlje, dok su Osnaživanje vojska\", Kotsev napisao.Egipat je dobro postavljena da djeluje kao regionalni žandarm, posebice SAD-u moć i vlast na Bliskom Istoku je slabi.To je najveći vojske u arapskom svijetu: aktivna oružanih snaga ukupno 468,500 osoba, uključujući 340 tisuća čovjek-vojska i rezerve na oko 500,000.Te snage nisu vidjeli konvencionalne borbene od 1973 rat protiv Izraela, osim četiri dana granici pucnjavi s Libijom 1977 u kojoj egipatskim snagama vozio nekoliko milja na libijskom teritoriju prije Alžir posredovao prekidu vatre.
Bilo je nagađanja da je s Mubarak otišao, Egipat će imati slobodnije ruke u pogledu vanjske politike, te da moćan vojni će imati veći reći u tom pogledu.\"Za razliku od Perzijskog zaljeva arapskih država, čija moć proizlazi iz petrodollars, Egipat ima stvarne vojna moć i regionalnih obavještajnih mreža s kojom će se nametnuti\", Stratfor pridržavati. \"To znači da u bliskoj budućnosti, Sjedinjene Američke Države ubjedljivo mogu dobiti novi izvor radne snage na Bliskom istoku\", analitičar Victor Kotsev napisao u Aziji Times Online. \"Za Egipat vojnim vladarima, to će također biti način da bi se preusmjerila pozornost javnosti daleko od domaćih problema i pokazati nadležnom pravilo u jednom području gdje su zaista stručnjak: vojnu intervenciju.\"U smislu, ustanak je uzokovao idealne uslove za širenje Egipta vojnu ulogu u regiji. To oslabljena politička struktura zemlje, dok su Osnaživanje vojska\", Kotsev je napisao.
\"To izvijestio priliv boraca vjerojatno će se koristiti na bok Gadafijevih snaga sa zapada, dok druge oporbene snage kretati od istoka za potencijalne bitka oko Tripoli\", rekao je libijski glavni grad drži vjerne pristalice i plaćenici .Arapski izvori tvrde da je egipatski commandoes su najvjerojatnije iz jedinice 777 egipatske vojske za specijalne operacije .Zapovjedništva postaviti u kasnim 1970-ih. Jedinica je 777 250-300 osoblje vlakova u Njemačkoj elita GSG-9 protu-terorizma snaga, američke vojske Delta Force i Francuske GIGN, za specijalne operacije ruke Nacionalne žandarmerije.GIGN je značajnu ulogu u vraćanju kontrola Grand džamije u Meki, Saudijskoj Arabiji, u prosincu 1979.Bilo je nepotvrđenih izvješća da su jedinice 777, čija je glavna misija je boreći islamski militanti, je provedena operacija izvan Egipta .
Egipat pomagaze libijske pobunjenike protiv Gadafija Iako Sjedinjene Države i međunarodna zajednica raspravu da li intervenirati rat bjesni u Libiji kako bi podržao pobunjeničkih snaga drži istoku zemlje, Egipat navodno je poslao oko 100 vojnika specijalnih snaga kako bi pomogli pobunjenicima.SAD globalnoj sigurnosti savjetovanje Stratfor, kaže ovih trupe \"su odigrali ključnu ulogu u pružanju tiho oružje i obuku za libijskim oporbenim snagama dok je pokušavao organizirati političku naredbu na istoku.\"Kairo je napravio nema službeni komentar na izvješće. No, prijelazni režim dominira egipatske vojske.To je duboko zabrinut zbog poplava izbjeglica zalivši preko pustinje granice iz Libije.
naoružajte pobunjenike. potaknite bratoubilački rat. ionako to radite medijima.