{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministri EU raspravljaju o zoni zabrane letenja

S
10.3.2011. u 09:09
0
6
Ministri EU raspravljaju o zoni zabrane letenja
0
Ministri EU raspravljaju o zoni zabrane letenja
Foto: AP
Evropske zemlje nastoje danas, u okviru NATO i EU, postići dogovor o zajedničkom nastupu prema libijskoj krizi.
Ministri vanjskih poslova EU sastaju se prije podne i pred sobom imaju dva pitanja: treba li uspostaviti zonu zabrane letenja nad Libijom i, ako treba, da li to preduzeti u okviru NATO-a?

Pitanje koje se takođe postavlja jeste: da li libijska opozicija, koja "traži" pomoć Zapada u otporu Gaddafiju, ima legitimnost za takav zahtjev.

Nakon sastanka Dvadesetsedmorice u Vijeću EU, dvadeset ministara čije su zemlje i u NATO-u, odlaze u sjedište Alijanse gdje će, u drugom organizacionom formatu, i uz učestvovanje ministara spoljnih poslova iz zemalja NATO-a zemalja koje nisu u EU razgovarati o istoj temi.

Francuski diplomata, čiji ministar učestvuje na oba sastanka, rekao je Srni da je situacija delikatna, jer EU i NATO ne smiju sebi da dozvole grešku da ne bi arapski svijet okrenuli protiv Zapada i, umjesto da smire, pogoršali postojeće stanje.

Neke zemlje, predvođene Italijom, veoma su zabrinute mogućnošću imigracionog talasa ako dođe do daljeg zaoštravanja stanja.

Vrlo ozbiljan razlog za zabrinutost jeste i moguća "eksplozija" cijena nafte i gasa, koje bi, ako do toga dođe, ponovo uzrokovale recesiju u Evropi.

U međuvremenu NATO je dao do znanja da, kao vojno odbrambena organizacija, priprema i planove kako sprovesti zonu zabrane letenja, koja uključuje vojne operacije.

Takođe, očekuje se da će državni sekretar SAD Hillary Clinton, koja učestvuje na sastanku NATO-a, ponoviti američku poziciju o tome da bi takvu eventualnu operaciju trebao da vodi NATO uz prethodno odobrenje Vijeća sigurnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: