Svijet
0

Ministri EU o dijalogu Beograda i Prištine

SRNA
Ministri spoljnih poslova EU sutra će u Briselu razmijeniti stavove o dijalogu Beograda i Prištine u svjetlu debate o davanju statusa kandidata Srbiji, predviđenoj za 28. februar u okviru Vijeća ministara za opšta pitanja.

Očekuje se da će visoki predstavnik EU za spoljne poslove Catherine Ashton o ishodu dijaloga Beograda i Prištine prošle sedmice u Briselu, navodi se u saopštenju EU.

Ministri će razmatrati pitanje regionalne saradnje i primjene prethodnih sporazuma.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u petak, 24. februara,  dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Priština će na regionalnim forumima biti predstavljena pod nazivom Kosovo, uz fusnotu u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti.

Prethodna runda pregovora održana je 2. decembra 2011. u Briselu. Dvije strane tada su postigle sporazum o konceptu integrisanog upravljanja administrativnim prelazima.

Ministri će, osim o Srbiji, razgovarati i o Siriji i odluci da se pooštre restriktivne mjere protiv sirijskog režima, Egiptu, kao i o situaciji na jugu Kavkaza.
Vijeće će bez prethodna rasprave produžiti misiju EU o borbi protiv gusarenja Atalanta na još dvije godine.

Danski ministar spoljnih poslova Villy Sovndal predsjedavaće Vijećem za saradnju EU i Tadžikistana.

Predviđene su konferencije za novinare u 16.00 časova, nakon sastanka Vijeća, koji počinje u 10.00 i u 19.00 na kraju sjednice Vijeća za saradnju.