Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine

F
FENA
30.11.2011. u 10:55
0
2
Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine
0
Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine Edita Tahiri (Foto: AFP)
Uprkos incidentima na sjeveru Kosova, tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavit će se danas popodne u sjedištu Evropske unije, potvrđeno je u Bruxellesu.
Na dnevnom redu bit će učešće kosovskih zvaničnika na regionalnim konferencijama, ali i reguliranje prijelaza Jarinje i Brnjak, rekao je Tanjugu zvaničnik EU koji je upućen u tok razgovora.

Prilikom prošlosedmične runde dijaloga dvije strane su postigle saglasnost o univerzitetskim diplomama i približile stavove o učešću predstavnika Prištine na regionalnom skupovima.

Prijelazi Jarinje i Brnjak, međutim, još uvijek ostaju kamen spoticanja zbog tvrdog stava Prištine da se oni tretiraju kao međudržavna granica. Kao i ranije, delegaciju Beograda će predvoditi Borislav Stefanović, dok će sa suprotne strane stola sjediti Edita Tahiri.

Na osnovu postignutih rezultata dijaloga, ali i situacije na terenu poslije najnovijih incidenata u mjestu Jagnjenica, ministri vanjskih poslova zemalja članica odlučivat će u ponedjeljak, 5. decembra, o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: