Regija
0

Sedmica odluke o statusu kandidata za Srbiju

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Lideri Evropske unije će tokom serije sastanaka sljedeće sedmice donijeti konačnu odluku da li Srbija ispunjava kriterije da postane kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji.

Prvi od tih sastanaka počet će u ponedjeljak ujutro, kada će se ministri vanjskih poslova okupiti u okviru Vijeća za inostrane poslove.

Pošto pitanja u vezi s proširenjem EU-a formalno ne spadaju u vanjske, već u opće poslove, ministri će samo razmijeniti mišljenja o Srbiji i Kosovu, nakon što saslušaju izvještaj potpredsjednice Evropske komisije Catherine Ashton o radu misije Eulex i nedavno završenoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

U utorak, 28. februara, ministri će se u istom sastavu sastati kao Vijeće za opće poslove i ovaj put će formalno odlučivati o kandidaturi Srbije, javio je Tanjug.

Iako će njihova odluka biti zvanično saopćena tek na završnoj konferenciji za novinare na kraju dana, očekuje se da neformalnim kanalima stigne do medija nekoliko sati ranije.

Ta odluka, međutim, neće stupiti na snagu prije nego što je potvrde šefovi država i vlada, koji će se u Bruxellesu okupiti u četvrtak i petak, 1. i 2. marta.

Odluka će biti unesena u zaključke koji će biti objavljeni na kraju drugog dana zasjedanja.

Inače, očekuje se da će ministri i lideri EU-a najveći dio vremena potrošiti raspravljajući o dužničkoj krizi i situaciji na Bliskom istoku, dok će pitanja vezana za zapadni Balkan, uključujući i Srbiju, biti u drugom planu.