Svijet
8

Ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman podnio ostavku

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman podnio je ostavku u nedjelju ujutro, nekoliko dana nakon štoga je državni tužitelj optužio za kršenja povjerenja i prevaru.

"Nadam se da će ovo biti kratak postupak. Nemam namjeru da pravim nagodbe s tužiteljem", rekao je Lieberman, za Xinhuu.

Izraelski državni tužitelj Yehuda Weinstein objavio je u četvrtak popodne da će optužiti Liebermana zbog slučaja iz 2008. godine kada je unaprijedio bivšeg ambasadora u Bjelorusiji u zamjenu za povjerljive informacije koje se tiču bjeloruske policijske istrage protiv njega.

On je također osumnjičen da je primio više miliona dolara od pritvatnih biznismena dok je bio u parlamentu i vladi između 2001. i 2008. godine.

Lieberman, koji predvodi stranku Yisrael Beiteinu koja je koalicioni saveznik vladajuće stranke Likud, kaže da će mu odstupanje s funkcije "omogućiti više vremena za planiranje aktivnosti pred izbore i sastajanje s regionalnim stranačkim ličnostima. Planiram povećati svoje aktivnosti uoči izbora".

Liebermanova ostavka stupit će na snagu u roku od 48 sati.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Paul Hirschson rekao je za Xinhuu u nedjelju da će premijer Benjamin Netanyahu preuzeti njegove dužnosti do izbora zakzanih za 22. januar.