Zbog prevare i kršenja povjerenja
0

Jerusalem: Počelo suđenje bivšem ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu

FENA
Avigador Lieberman (Foto: AFP)
Avigador Lieberman (Foto: AFP)
Suđenje bivšem izraeskom ministru vanjskih poslova, Avigdoru Liebermanu, pod optužbama za prevaru i kršenje povjerenja, počelo je u nedjelju u Jerusalemu.

Optužbe se odnose na njegovu navodnu umješanost u promoviranje na drugi položaj bivšeg izraelskog ambasadora u Bjelorusiji.

Lieberman, koji je podnio ostavku nakon podizanja optužbi u januaru, izjasnio se nevinim po svim tačkama optužnice.

On predvodi stranku Yisrael Beitenu party, koja se natjecala na zajedničkoj listi s vladajućim Likudom na prošlomjesečnim izborima na kojima je ostvarila tjesnu pobjedu.

Lista je, ipak, osvojila samo 31 mjesto u 120-članom Knessetu (parlamentu), a čelnik Likuda, premijer Benjamin Netanyahu, trenutno pokušava oformiti funkcionalnu koaliciju.

Dopisnica BBC-ja iz Jeruslema Yolande Knell tvrdi da bi suđenje moglo odlučliti o Liebermanovoj političkoj budućnosti.

Tužioci navode da je on intervenirao kako bi promovirao Zeeva Ben Aryeha, bivšeg ambasadora u Bjelorusiji, na položaj u Latviji.

Oni tvrde kako je to bila nagrada za dojavu o posebnoj krivičnoj istrazi s kojom se suočavao bivši ministar.

Ukoliko se Lieberman proglasi krivim i osudi na više od tri mjeseca zatvora, on bi bio suočen sa sedmogodišnjim isključenjem iz politike i bilo bi mu oduzeto mjesto u parlamentu.

Lieberman se u nedjelju nakratko pojavio pred tročlanim sudskim vijećem u Oblasnom sudu u Jeruslemu kako bi se izjasnio o krivici i zakazao bi mu se datum budućeg suđenja.

Od Liebermanove ostavke, Netanyahu je vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova.